Doktorand i teoretisk och beräkningsbaserad fastatillståndets fysik

Publiceringsdatum: 2024-05-13

Ett spännande jobb som doktorand hos Uppsala Universitet väntar på dig - varför inte söka idag? Uppsala Universitet söker efter en ny anställd på heltid under 6 månader eller längre som är redo att ta sin karriär till nästa nivå. Att bo i närheten av Uppsala kan vara en fördel för denna position, så om du redan bor i området bör du överväga att söka jobbet.

Uppsala Universitet behöver fler anställda som stödjer arbetet inom doktorand. Kolla in deras lediga tjänst för att se om du har vad som krävs. Bli en del av teamet hos Uppsala Universitet som doktorand genom att ansöka senast måndag den sjuttonde juni 2024.


Jobbannons

Vill du arbeta med materialfysik, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som doktorand på Uppsala universitet.

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 100 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid nio forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på http://www.physics.uu.se

Forskningsområdet vartill doktoranden ska bidra avser teoretiska studier och beräkningsbaserad modellering inom den kondenserade materiens fysik. Särskilt fokus inom arbetsgruppen är på ultrasnabb icke-jämvikts dynamik, laser-inducerad ultrasnabb spinndynamik, generering av icke-jämvikt orbitala- och spinnströmmar och simuleringar av supraledning för äkta material.

Arbetsuppgifter

I forskningsuppgifterna ingår utveckling av teoretiska modeller och datorsimuleringsprogram. Doktoranden kan bidra till följande forskningsområden: teori och modellering av ljus-inducerade spinn och orbitala strömmar, teori för laser-inducerad ultrasnabb spinndynamik och spinntransport, teori för kopplad icke-jämvikts dynamik av elektroner, magnoner och fononer, teori för elekton magnetisk circulär dikroism, och modellering av elektriskt inducerad magnetiserings dynamik i spinntroniska komponenten. Olika datorprogram, så som för första-princip-beräkningar (DFT och TDDFT), för simulationer av icke-jämvikts dynamik och supraledning kommer att användas. I projektet som leds av professor Peter Oppeneer erbjuder vi arbete i ett modernt och spännande område i den kondenserade materiens fysik samt möjligheter att samarbeta med ledande experimentella och teoretiska grupper samt industri

Kvalifikationskrav

Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå inom fysik eller motsvarande, eller
  • fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Goda kunskaper i teoretisk fysik och fastatillståndets fysik. Den sökande skall ha stort intresse för modern teoretisk fysik och vara särskilt motiverad.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Utmärkta studieresultat är extra meriterande, samt erfarenhet av elektronstrukturteori och/eller erfarenhet av dator-simuleringsprogram. Mycket goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska är önskvärda.

Ansökan bör innehålla ett brev som beskriver den sökande samt dennes vetenskapliga intressen och motivation för att bli doktorand. Det skall innehålla ett CV, kopior på relevanta betyg, kopia på den sökandes examensarbete eller ett utkast av detta (om arbetet ännu inte är framlagt), samt den sökandes forskningsartiklar om sådana finns. Kontaktinformation till minst två referenspersoner skall inkluderas.

Om anställningen

Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2024-09-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i https://regler.uu.se/?languageId=3.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Peter Oppeneer, Institutionen för fysik och astronomi, e-post: peter.oppeneer@physics.uu.se, tel. +46-709 60 4016.

Välkommen med din ansökan senast den 17 juni 2024, UFV-PA 2024/1617.

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla 7 600 anställda och 53 000 studenter som med nyfikenhet och engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/

Anställningen kan komma att säkerhetsprövas. Vid säkerhetsprövning är en förutsättning för anställning att sökande blir godkänd.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.

Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnUppsala Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002932
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Uppsala Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Uppsala. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Uppsala Universitet skickar du in din ansökan senast 2024-06-17.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade jobb

Doktorand i fysik: teoretisk nanomagnetism och magnetiska metamaterial

Linnéuniversitetet söker en person till tjänsten som doktorand i Kalmar.

2024-06-25

Mer info

Doktorander i Statsvetenskap och Informationssystem

Linköpings Universitet söker två personer till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-06-05

Mer info

Doktorand i Fluida och mekatroniska system

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-07-18

Mer info