Doktorand inom tillförlitlig konstruktion och optimering

Publiceringsdatum: 2024-06-05

Vill du ta steget att arbeta som doktorand hos Kungliga Tekniska Högskolan? Nu har du möjligheten. Sök nu om du är intresserad av att arbeta heltid hos Kungliga Tekniska Högskolan under 6 månader eller längre. De letar just nu efter nya medarbetare. Att bo i närheten av Stockholm kan vara en fördel för denna position, så om du redan bor i området bör du överväga att söka jobbet.

Kungliga Tekniska Högskolan söker för närvarande efter en person att anställa inom doktorand-branschen. Ta en titt på deras lediga tjänst för att se om något av dem passar just dig. Du har fortfarande tid att söka jobbet som doktorand hos Kungliga Tekniska Högskolan om du sickar in din ansökan senast sista ansökningsdag som är tisdag den tjugofemte juni 2024.


Jobbannons

Projektbeskrivning

Forskarutbildningsämne: Hållfasthetslära

Vi söker en doktorand till avdelningen för Material- och strukturmekanik vid institutionen för teknisk mekanik, som ska ansluta till vår pågående forskning inom tillförlitlig dimensionering mot utmattning där man samtidigt vill optimera strukturen med sannlikhetsbivillkor.

Spridning finns hos materialet och de designvariabler man har till sitt förfogande vid dimensionering samt hos ett antal stokastiska parametrar (t.ex. laster). Projektet är inriktat mot tidsberoende laster och ändlig livslängd. Fokus i projektet är att utveckla nya metoder för beräkning av tillförlitligheten. Optimeringen handlar oftast om att vikten skall minimeras, men det kan även vara andra mål. Vi på KTH Material- och strukturmekanik har tagit fram metoder som inledningsvis kan användas i projektet. Forskningen har stora inslag av grundläggande karaktär, men med tillämpade mål.

Arbetet utförs främst vid KTH, men samarbete med industrin ingår också. Projektet är tvärvetenskapligt där hållfasthetslära och statistik kombineras med programmering och optimering. Lämplig bakgrund är civilingenjör med inriktning mot tillämpad mekanik, hållfasthetslära eller liknande med intresse för matematik och beräkningar. Projektet finansieras av Scania, långvarig industriell partner inom utmattning, tillförlitlighet och optimering.

Handledning: Mårten Olsson och Rami Mansour föreslås handleda doktoranden. Beslut tas vid antagning.

Vi erbjuder

Behörighet för antagning

För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7 39 § högskoleförordningen) krävs att den sökande har grundläggande behörighet:

 • avlagt en examen på avancerad nivå, eller
 • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
 • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
 • För att antas till forskarutbildning i Hållfasthetslära krävs att du har läst kurser inom hållfasthet och mekanik.

Utöver ovanstående  finns också ett https://www.kth.se/en/studies/phd/admission-requirements-1.520175.

Urval

För att lyckas med dina doktorandstudier på KTH behöver du vara målinriktad och ihärdig i ditt arbete. Vid urval av de sökande bedöms förmågan att:

 • självständigt driva sitt arbete framåt,
 • kunna samarbeta med andra,
 • ha ett professionellt förhållningssätt och
 • analysera och arbeta med komplexa frågor.

Efter behörighetskraven kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper.

Målexamen: Doktorsexamen

Information om antagning och anställning 

Endast den som antagits till forskarutbildning får anställas som doktorand. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. En anställd doktorand kan i begränsad omfattning (högst 20 %) utföra vissa arbetsuppgifter inom t.ex. utbildning och administration. En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. Vid studier som ska avslutas med licentiatexamen får den sammanlagda anställningstiden inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under två år.

Fackliga representanter

https://intra.kth.se/administration/rekrytering/annonsering/fackrepresentanter-1.500898 .

Doktorandsektionen (Tekniska högskolans studentkår)

https://www.dr.kth.se/.

Ansökan 

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Ansökan ska ha följande innehåll

 • CV med relevanta professionella erfarenheter och kunskaper.
 • Ansökningsbrev med en kortfattad redogörelse om varför du vill bedriva forskarstudier, om dina akademiska intressen och hur de relaterar till dina tidigare studier och framtida mål. (Max 2 sidor)
 • Kopior av examensbevis och betyg från tidigare universitetsstudier och intyg på uppfyllda https://www.kth.se/en/studies/phd/admission-requirements-1.520175. Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumentet inte är utfärdade på ett av dessa språk. Kopior av original ska https://www.kth.se/student/studier/examen/vidimering-av-handlingar-1.55190 
 • Representativa publikationer eller tekniska rapporter. För längre dokument, bifoga gärna en sammanfattning (abstract) och en webblänk till den fullständiga texten

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund

För https://www.kth.se/om/work-at-kth/processing-of-personal-data-in-the-recruitment-process-1.823440 i samband med rekrytering.

Anställningen kan komma att omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en eventuell säkerhetsprövning.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Om KTH

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. https://www.kth.se/om/om-kth-1.885102

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnKungliga Tekniska Högskolan
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003054
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Kungliga Tekniska Högskolan söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Stockholm. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Kungliga Tekniska Högskolan skickar du in din ansökan senast 2024-06-25.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade jobb

Doktorand inom hållbar betong för konstruktion

Högskolan i Gävle söker en person till tjänsten som doktorand i Gävle.

2024-05-21

Mer info

Doktorand inom maskininlärning och autonomt beslutsfattande

Kungliga Tekniska Högskolan söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2024-06-05

Mer info

Doktorand inom robotik och artificiell intelligens

Luleå Tekniska Universitet söker tre personer till tjänsten som doktorand i Luleå.

2024-05-22

Mer info