Doktorand inom Intelligenta och elastiska mikronät

Publiceringsdatum: 2024-06-05

Vill du ta steget att arbeta som doktorand hos Kungliga Tekniska Högskolan? Nu har du möjligheten. Vill du arbeta heltid hos Kungliga Tekniska Högskolan? Just nu letar de efter någon som vill ha en tjänst 6 månader eller längre. Om du redan bor i närheten av Stockholm, är det här din chans att söka ett spännande jobb

Kungliga Tekniska Högskolan har just nu en ledig tjänst som doktorand. Om du vill ta din karriär till nästa nivå, ta en titt på deras jobbannons och se om jobbet passar dig! Här är chansen att bli en del av Kungliga Tekniska Högskolan och jobba som doktorand! Ansök senast fredag den femte juli 2024.


Jobbannons

Projektbeskrivning

Forskarutbildningsämne: Elektro - och Systemteknik

Som en lovande smart grid-teknik har microgrid väckt stor uppmärksamhet i det moderna nätet för integration av förnybar energi samt transportelektrifiering.

Mikronätet är ett typiskt cyberfysiskt system med sofistikerade mjukvarubaserade kontroll- och kommunikationsnätverk, som är sårbara under cyberattacker. Dessutom är microgrid ett kraftomvandlardominerat nät, som lider av låg tröghet och stabilitetsutmaningar. Detta doktorandprojekt syftar till att använda artificiell intelligensmetoder (t.ex. djup förstärkningsinlärning) och data med avancerade kontrollmetoder för att utveckla smarta och motståndskraftiga mikronät med garanterad stabilitet, säkerhet och resiliens under olika cyberattacker och störningar. Metoden kommer även att utökas för storskaliga nät. Detta projekt finansieras av WASP.

Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program, WASP, är Sveriges största enskilda forskningsprogram i modern tid. Programmet skapar en plattform för akademisk forskning och utbildning i nära samarbete med ledande svensk teknikintensiv industri. WASPs vision är excellent forskning och kompetens inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara till gagn för Sveriges industri och samhälle. Läs mer: https://wasp-sweden.org/

Forskarskolan inom WASP har som mål att förse framtidens forskare med nödvändig kunskap för att kunna analysera, utveckla och bidra aktivt till den tvärvetenskapliga utvecklingen av artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara. Forskarskolan erbjuder därmed en unik möjlighet för de studenter som lockas av internationell forskning i världsklass med industriell relevans.

Mer information: https://wasp-sweden.org/graduate-school/

Handledning: Lektor Qianwen Xu.

Vi erbjuder

Behörighet för antagning

För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7 39 § högskoleförordningen) krävs att den sökande har grundläggande behörighet:

 • avlagt en examen på avancerad nivå, eller
 • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
 • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kandidaten ska inneha stark bakgrund i minst ett av områdena: kraftsystem/kraftelektronik/optimering/AI. 

Utöver ovanstående  finns också ett https://www.kth.se/en/studies/phd/admission-requirements-1.520175.

Urval

För att lyckas med dina doktorandstudier på KTH behöver du vara målinriktad och ihärdig i ditt arbete. Vid urval av de sökande bedöms förmågan att:

 • självständigt driva sitt arbete framåt,
 • kunna samarbeta med andra,
 • ha ett professionellt förhållningssätt, 
 • analysera och arbeta med komplexa frågor och 
 • kunna uppvisa stark förmåga inom AI/ML/DRL inom kraftsystem och goda programmeringsfärdigheter, eller stark förmåga inom kraftelektronik och goda hårdvarufärdigheter.

Efter behörighetskraven kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper.

Målexamen: Doktorsexamen 

Information om antagning och anställning 

Endast den som antagits till forskarutbildning får anställas som doktorand. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. En anställd doktorand kan i begränsad omfattning (högst 20 %) utföra vissa arbetsuppgifter inom t.ex. utbildning och administration. En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. Vid studier som ska avslutas med licentiatexamen får den sammanlagda anställningstiden inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under två år.

Fackliga representanter

https://intra.kth.se/administration/rekrytering/annonsering/fackrepresentanter-1.500898.

Doktorandsektionen (Tekniska högskolans studentkår)

https://www.dr.kth.se/.

Ansökan 

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem. Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time). 

Ansökan ska innehålla:

 • CV med relevanta professionella erfarenheter och kunskaper.
 • Ansökningsbrev med forskningsutlåtande om tidigare prestationer (2 sidor) och framtida forskningsplan (2 sidor).
 • Kopior av examensbevis och betyg från tidigare universitetsstudier och intyg på uppfyllda https://www.kth.se/en/studies/phd/admission-requirements-1.520175. Översättningar till engelska eller svenska om originaldokumentet inte är utfärdade på ett av dessa språk. Kopior av original ska https://www.kth.se/student/studier/examen/vidimering-av-handlingar-1.55190 
 • Representativa publikationer eller tekniska rapporter. För längre dokument, bifoga gärna en sammanfattning (abstract) och en webblänk till den fullständiga texten

Övrigt

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund

För https://www.kth.se/om/work-at-kth/processing-of-personal-data-in-the-recruitment-process-1.823440 i samband med rekrytering.

Anställningen kan komma att omfatta säkerhetskänslig verksamhet. För att bli behörig behöver du därför klara en eventuell säkerhetsprövning.

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Om KTH

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. https://www.kth.se/om/om-kth-1.885102

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnKungliga Tekniska Högskolan
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003054
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Kungliga Tekniska Högskolan söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Stockholm. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Kungliga Tekniska Högskolan skickar du in din ansökan senast 2024-07-05.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade jobb

Doktorand inom robotik och artificiell intelligens

Luleå Tekniska Universitet söker tre personer till tjänsten som doktorand i Luleå.

2024-05-22

Mer info

Doktorand inom maskininlärning och autonomt beslutsfattande

Kungliga Tekniska Högskolan söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2024-06-05

Mer info

Doktorand inom AI- och datadriven utveckling

GDM Konsult AB söker en person till tjänsten som doktorand i Sundsvall.

2024-06-04

Mer info