Doktorand i psykologi (F)

Publiceringsdatum: 2024-02-29

Vill du arbeta inom pedagogik-branschen? Det är nu möjligt för dig att få jobb som doktorand hos Stockholms Universitet. Stockholms Universitet söker en medarbetare på heltid som vill arbeta 6 månader eller längre. Kan det vara du?

Arbetsplatsen ligger nära tillhands om du är bosatta i Stockholm som är tjänsteorten. Om du är intresserad av en karriär inom doktorand, ta en titt på den lediga tjänsten som Stockholms Universitet erbjuder för att se om det är en matchning. Bli en del av Stockholms Universitet genom att ansöka till jobbet som doktorand senast måndag den första april 2024.


Jobbannons

vid Psykologiska institutionen. Sista ansökningsdag: 2024-04-01.

Psykologiska institutionen är en mångfaldig och kreativ arbetsplats. Över 1000 studenter passerar varje termin våra olika utbildningar från grund- till forskarnivå. Vi är en arbetsplats i utveckling och har nyligen flyttat till det nybyggda universitetsområdet Albano. Vid Psykologiska institutionen bedriver vi grund- och tillämpad forskning, ofta av tvärvetenskaplig karaktär i samarbete med andra discipliner.

Projektbeskrivning

Psykosocial stress på arbetet och kognitiv dysfunktion. Psykosocial stress på arbetet har föreslagits spela en roll i utvecklingen av kognitiv dysfunktion, men bevisen för det neurala substratet (hjärnstruktur och funktion) av psykosocial stress på arbetet är knapphändiga. Detta projekt syftar till att undersöka effekten av psykosocial stress i arbetslivet på hjärnans struktur och funktion senare i livet, och att identifiera skyddsfaktorer som kan motverka den skadliga effekten.

Specifika frågor är: Att undersöka vilken kritisk nivå och varaktighet av arbetsrelaterad stress som ökar sannolikheten för förändringar i hjärnans struktur och funktionella konnektivitet. Vilka av de COVID-19-krisrelaterade förändringarna i arbetsförhållandena kommer att ha en skadlig effekt på hjärnans struktur och funktion? Kan hög kognitiv reserv motverka den skadliga effekten av psykosocial arbetsstress på hjärnan?

Studiepopulationen kommer att hämtas från den pågående nationella kohortstudien: Swedish Longitudinal Occupational Survey of Health (SLOSH, 2006-2022). SLOSH-MRI (Magnetic Resonance Imaging) är en pågående studie som inleddes i oktober 2021 och omfattar SLOSH-deltagare i åldern 50 år och äldre (n=500) bosatta i Stockholm och Uppsala. Berättigade deltagare har deltagit i SLOSH minst två gånger och har ingen tidigare historia av substansmissbruk, allvarliga psykiatriska eller neurologiska störningar eller medvetandeförlust på grund av huvudskada.

Datasetet innehåller tvååriga upprepade mätningar av sociodemografiska, psykosociala arbetsrelaterade stressfaktorer, livsstilsfaktorer och hälsostatus sedan 2006. Information om subjektiva och objektiva mått på stress, kognition, förändringar i arbetsförhållandena på grund av covid-19-pandemin och strukturella (sMRI) och funktionella (fMRI) MRT-undersökningar samlades in/kommer att samlas in/utföras under 2021-2025.

De viktigaste kvalifikationerna för denna tjänst omfattar: en stark entusiasm för forskningsämnet, färdigheter i avancerade statistiska analyser, enastående kunskaper i engelska och en lösningsorienterad, ambitiös inställning till arbetet. Eftersom SLOSH-MRI-projektet är pågående förväntas doktoranden ägna 20 % av sin tid åt datainsamling.

För mer information om projektet, kontakta projektledare Hui-Xin Wang, huixin.wang@su.se.

Det är viktigt att ansökan följer instruktionerna för ansökan till forskarutbildningen i psykologi, som du finner på Psykologiska institutionens hemsida-anvisningar.

Behörighteskrav

Grundläggande behörighet har den som avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För särskild behörighet till utbildning på forskarnivå i psykologi gäller att man har minst 90 högskolepoäng på grund- eller avancerad nivå i psykologi eller annan utbildning med relevans för avhandlingsämnet, varav minst 15 högskolepoäng skall utgöras av självständigt arbete, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvade motsvarande kunskaper. Man skall också ha sådana kunskaper i engelska som medger studier av engelskspråkig facklitteratur.

Se Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi.

Behörigheten ska vara uppfylld senast sista ansökningsdag.

Urval

Vid urvalet kommer avseende att fästas vid tidigare akademiska meriter samt en bedömning göras av sökandes förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen. Som underlag för denna bedömning används främst (1) den avhandlingsplan som skall medfölja ansökan, (2) en tidigare uppsats/publikation som skall medfölja ansökan, samt (3) övriga utbildnings- och yrkesmeriter (CV).

Vänligen, se Psykologiska institutionens hemsida för ytterligare information och anvisningar till ansökan, inklusive bedömningskriterier.

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Stockholms universitet finns på: www.su.se/styrdokument/utbildning.

Anställningsvillkor

Som doktorand får endast den anställas som antas eller redan är antagen till utbildning på forskarnivå vid en högskola.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt sin egen utbildning på forskarnivå, men får arbeta högst 20 % med utbildning, forskning och administration.

Observera att beslut om anställning som doktorand inte kan överklagas.

Stockholms universitet strävar efter att vara en arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla.

Kontakt

Allmän information om Psykologiska institutionen och ansökan till forskarutbildningen lämnas av studierektor Mats Nilsson, tfn 08-16

46 05, mats.nilsson@psychology.su.se.

Fackliga företrädare

Ingrid Lander (Saco-S), tfn 0708-16 26 64, saco@saco.su.se, Alejandra Pizarro Carrasco (Fackförbundet ST/OFR), tfn 08-16 34 89,

alejandra@st.su.se, seko@seko.su.se (SEKO), samt doktorandrepresentant, doktorandombud@sus.se.

Ansökan

Du söker doktorandplatsen via Stockholms universitets rekryteringssystem. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

För ytterligare information och specifika anvisningar till ansökan, se Psykologiska institutionens hemsida-anvisningar.

Allmänna anvisningar för sökande till anställningar vid Stockhoms universitet finns på webbsidan: att söka en anställning.

Välkommen med din ansökan!

Stockholms universitet bidrar till det hållbara demokratiska samhällets utveckling genom kunskap, upplysning och sanningssökande.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnStockholms Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003062
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Stockholms Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Stockholm. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Stockholms Universitet skickar du in din ansökan senast 2024-04-01.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade jobb

Doktorand i filosofi med inriktning mot teoretisk filosofi

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-03-08

Mer info

Doktorand inom konstruktion för återtillverkning

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-03-12

Mer info

Doktorand inom generativ maskininlärning och beräkningsstatistik

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-04-08

Mer info