Doktorand Energivetenskaper/COMPEL fokus på CFD, Modellering av Batterier

Publiceringsdatum: 2024-05-30

Nu har du chansen att börja jobba som doktorand hos Lunds Universitet. Lunds Universitet söker någon som vill arbeta heltid under 6 månader eller längre. Kanske är det du? Arbetsplatsen ligger nära tillhands om du är bosatta i Lund som är tjänsteorten.

Lunds Universitet söker för närvarande efter ambitiösa individer som vill utvecklas i rollen som doktorand. Kolla in deras ledig tjänst och se om du har vad som krävs för att bli en del av deras team. Bli en del av Lunds Universitet genom att ansöka till jobbet som doktorand senast söndag den tjugoåttonde juli 2024.


Jobbannons

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Doktorand i Energivetenskaper - COMPEL med fokus på CFD och Data-Driven Modellering av Batterier

Beskrivning av arbetsplatsen

Lunds universitets institution för energivetenskaper är ett ledande centrum för forskning inom energi, strömningsmekanik och hållbarhet.

Avdelningen för strömningsteknik vid Lunds universitets institution för energivetenskaper är en framstående och dynamisk forskningsmiljö, erkänd för sina banbrytande bidrag till området strömningsmekanik, särskilt inom områdena energisystem och hållbara teknologier. Vår avdelning stoltserar med en samarbetsvillig och innovativ forskningskultur, där tvärvetenskapliga tillvägagångssätt aktivt eftersträvas.

På vår avdelning hittar du ett mångsidigt team av experter som specialiserar sig på olika aspekter av strömningsdynamik, värmeöverföring och multiphysics-problem, alla arbetar för att utveckla hållbara lösningar för samtida utmaningar. Våra faciliteter är utrustade med toppmoderna beräkningsresurser, vilket möjliggör avancerade simuleringar och modellering. Dessutom engagerar vi oss aktivt i samarbeten med andra ledande experter inom laserdiagnostik, automatisk styrning, värmeöverföring och livscykelanalys, både nationellt och internationellt, vilket främjar ett nätverk av expertis och innovation.

Denna position erbjuder en unik möjlighet att vara en del av ett livligt samfund som ligger i framkanten av forskning inom strömningsmekanik och dess tillämpningar i hållbara energi- och miljölösningar.

Ämnesbeskrivning

COMPEL, ”COMPetence for the ELectrification of the transport system”, är en strategisk satsning från Sveriges regering, med syfte att stärka forsknings- och utbildningsmiljöerna inom batteriteknik och elektrifiering. Inom COMPEL fördjupar de tre lärosätena Chalmers tekniska högskola, Lunds universitet och Uppsala universitet, i samråd med viktiga aktörer i svensk industri, sitt samarbete i avsikt att stärka Sveriges position inom batterier och elektrifieringen av transportsektorn och relaterade områden. Satsningen syftar till att stärka forskning- och utbildningssatsningar relaterade till batteriområdet med målet att säkerställa att relevant forskning inom batteriteknik för att elektrifiering av transportsektorn bibehålls och vidareutvecklas i Sverige. Forskning inom COMPEL spänner över batteriets hela värdekedja: materialforskning, forskning kring nya cellkoncept och celltillverkning, batterisystem och systemintegration, återvinning och säkerhet.

Vid Lunds universitet med Lunds Tekniska Högskola är COMPEL en strategisk satsning som syftar till att stärka forskningsmiljöer inom batteriteknik och elektrifiering, på ett sätt som kompletterar relevant forskning på andra lärosäten och som bygger på våra styrkor. COMPEL vid Lunds universitet inkluderar initialt forskare vid tio institutioner och tre forskningsområden har identifierats för strategisk utveckling: materialforskning, integration av batterier med kraftelektronik och säker energilagring. På utbildningssidan utökas antal platser inom flera civilingenjörsprogram och kursutbudet relaterat till batteriteknik och elektrifiering stärks.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Vi söker en högt motiverad doktorand för att ansluta sig till vårt forskningsteam för ett projekt fokuserat på att förbättra batterisäkerhet genom avancerade modelleringsmetoder. Projektets mål är att utveckla detaljerade modeller för att bättre förstå och mildra termiska händelser i batterier. Den framgångsrika sökanden kommer att använda computervätskedynamik (CFD) och data-drivna metoder, såsom maskininlärning, för att studera termiskt utlösning, ventileringsprocesser och de mikroskala mekanismer som kan leda till batterifel. Denna forskning syftar till att avsevärt förbättra de prediktiva kapaciteterna hos batterihanteringssystem och säkerställa stabiliteten och integriteten hos batterikomponenter.

Detaljerad beskrivning av arbetsuppgifterna, såsom:

  • Utföra CFD-simuleringar för att analysera termiskt utlösning och ventileringsprocesser i batterier.
  • Undersöka och karakterisera de mekanismer som orsakar batterifel.
  • Undersöka gränssnitten mellan batterikomponenter för att bedöma deras påverkan på stabilitet och integritet.
  • Använda maskininlärning för att förbättra batterisäkerhetsmodeller från ett mikroskopiskt perspektiv.
  • Integrera mikroskalanalys med data-drivna modeller för att förbättra prediktiva kapaciteter hos batterihanteringssystem.
  • Samarbeta med tvärvetenskapliga team och bidra till akademiska publikationer och presentationer.
  • Delta i konferenser och workshops för att sprida forskningsresultat.
  • Delta i undervisning och andra institutionella uppgifter vid behov (högst 20%).

Se annonsen i sin helhet på https://lu.varbi.com/se/what:job/jobID:730807/

LTH – Lunds Tekniska Högskola – är den tekniska fakulteten vid Lunds universitet. På LTH utbildar vi människor, bygger kunskap för framtiden och arbetar hårt för att utveckla samhället. Vi skapar utrymme för briljant forskning och inspirerar till kreativ utveckling av teknik, arkitektur och design. Här läser närmare 10 000 studenter. Varje år publicerar våra forskare – varav många verkar inom världsledande profilområden – omkring 100 avhandlingar och 2 000 vetenskapliga rön. En rad forskningsresultat och studentarbeten förädlas till innovationer. Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen.

Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLunds Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003211
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Lunds Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Lund. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Lunds Universitet skickar du in din ansökan senast 2024-07-28.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i datavetenskap med fokus på robotik

Lunds Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Lund.

2024-06-27

Mer info

Doktorand i datavetenskap med fokus på GPU programmering

Lunds Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Lund.

2024-05-24

Mer info

Doktorand i datavetenskap med fokus på programvaruteknik

Lunds Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Lund.

2024-06-20

Mer info