Doktorand i psykologi i projekt om AI-baserat beslutstöd inom socialtjänst

Publiceringsdatum: 2024-04-09

Letar du efter en chans att arbeta som doktorand på Lunds Universitet? Nu är det möjligt. Lunds Universitet behöver någon som vill arbeta heltid. Om du är tillgänglig för 6 månader eller längre, ta en titt på denna jobbannons. Att bo i närheten av Lund kan vara en fördel för denna position, så om du redan bor i området bör du överväga att söka jobbet.

Lunds Universitet har just nu en ledig tjänst som doktorand. Om du vill ta din karriär till nästa nivå, ta en titt på deras jobbannons och se om jobbet passar dig! Sista ansökningsdagen till jobbet som doktorand hos Lunds Universitet är måndag den sjätte maj 2024.


Jobbannons

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Institutionen för psykologi utlyser en doktorandtjänst inom forskningsprojektet ”Förbättrande av socialtjänstens möjligheter att korrekt bedöma vålds allvarlighetsgrad”.

Doktorandprojektet

Vårdnadsutredningar handlar ofta om komplicerade bedömningar om fysiskt och psykiskt våld mellan mamman, pappan och barnen. Bedömningar av hur allvarligt våldet upplevs kan dock skilja sig åt mellan offer, gärningsmän och de socialarbetare som utvärderar ärendet. Cirka 7000 vårdnadstvister och ca 3500 LVU fall behandlas årligen av socialtjänsten i Sverige, där korrekta värderingar av våld är avgörande för utgången. Projektet syftar till att identifiera och förbättra bedömningar av våld dels genom att utveckla och implementera ett AI-baserat beslutsstöd, dels genom att utbilda socialarbetare. Forskning från vår grupp har påvisat systematiska skillnader i bedömningar av allvarlighet gjord på i en normalpopulation av personer som närvarat vid våldstillfället och en normalpopulation som läst om våldet. Dessa skillnader är kopplade till kalibrering, korrekthet och genus.

Fokus i det här projektet är att undersöka hur allvarlighetsskattningarna skiljer sig mellan familjemedlemmar i en vårdnadstvist och de socialsekreterare som gör utvärderingar, samt om utbildning och ett AI-baserat beslutsstöd kan minska dessa skillnader. Projektet kommer samla in data från personer verksamma inom socialtjänstens operativa verksamhet.

Arbetsuppgifter

Forskarutbildningen i psykologi omfattar 240 högskolepoäng, vilket motsvarar fyra års heltidsstudier. Utbildningen avslutas med att doktoranden försvarar sin doktorsavhandling vid en offentlig disputation. Den som anställs som doktorand skall ägna sig åt sin forskarutbildning på heltid. Bestämmelser om anställning som doktorand finns i Högskoleförordningen 5 kap 1-7 §§. Doktoranden förväntas att aktivt delta i forsknings- och undervisningsmiljön vid institutionen samt bör räkna med tjänstgöring med främst undervisning på högst 20 procent. Information om forskarutbildningen i psykologi finns att hämta på http://www.psy.lu.se/studera/forskarutbildning.

Doktorandtjänsten finansieras av ett anslag från FORTE.

Arbetsuppgifter är att utveckla och implementera ett AI-baserat beslutstöd för vårdsutredningar, planer och utföra studier kopplat till kommunikation av allvarligheten av våld i vårdnadsutredningar, engagera respondenter inom socialtjänsten, samla och analysera data samt sammanställa den i artikelform.

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet för att antas till utbildning på forskarnivå i psykologi är fullgjorda kursfordringar om minst 30 högskolepoäng inom huvudområdet psykologi på avancerad nivå, varav minst 15 högskolepoäng utgörs av examensarbete på avancerad nivå, eller motsvarande kunskaper förvärvade inom eller utom landet.

Kvalifikationer

Goda kunskaper i svenska i både tal och skrift är ett krav, då datainsamlingsarbetet och interaktionen med socialtjänsten och andra motparter kommer att kräva mycket kommunikation. Förkunskaper och kompetens inom kvantitativa metoder och datahantering är ett krav. Den sökande ska dessutom visa förmåga att kunna tillgodogöra sig, eller ha erfarenhet av, AI-metoder/nya analytiska metoder för att analysera språkdata. En tekniska kompetens är dock inte nödvändigt. Sökande ska ha goda färdigheter i vetenskapligt skrivande.

För fullständig annons samt ansökan vänligen besök https://lu.varbi.com/se/what:job/jobID:716542/

Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet är ett av landets ledande kunskapscentra för forskning och utbildning inom samhälls- och beteendevetenskap. Med verksamhet i både Lund och Helsingborg, över 700 anställda och cirka 5 700 helårsstudenter är fakulteten en av Lunds universitets största. Vi erbjuder en kreativ akademisk miljö med engagerade studenter och medarbetare. Vår huvuduppgift är att utveckla, förmedla och förvalta kunskap om samhälle, människa och organisationer i en miljö som präglas av öppenhet, tolerans och nyfikenhet.

Institutionen för psykologi kombinerar utbildning med forskning och har under senare år varit mycket framgångsrik i konkurrensen om externa forskningsmedel. Centrala forskningsområden är bl.a. arbets- och organisationspsykologi, klinisk psykologi, kognition, neuropsykologi, personlighet- och social psykologi samt utvecklingspsykologi.

Många av våra kurser är utvecklade i anslutning till forskningsprojekt och studenterna får möjlighet att ta del av aktuella forskningsrön från lärare som själva är aktiva forskare inom sina respektive områden. Vår utbildningsmiljö är sedan länge starkt internationaliserad.

Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLunds Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003211
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Lunds Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Lund. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Lunds Universitet skickar du in din ansökan senast 2024-05-06.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand inom konstruktion för återtillverkning

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-03-12

Mer info

Doktorand inom datalogi

Linköpings Universitet söker två personer till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-04-09

Mer info

Doktorand inom generativ maskininlärning och beräkningsstatistik

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-04-08

Mer info