Doktorand inom Datadriven Livsvetenskap

Publiceringsdatum: 2024-05-16

Det är nu möjligt för dig att få jobb som doktorand hos Linköpings Universitet. Om du vill arbeta heltid hos Linköpings Universitet, har de just nu en tjänst 6 månader eller längre som kan passa dig. Linköping är platsen där denna position är ledig.

Om du är intresserad av en karriär inom doktorand, ta en titt på den lediga tjänsten som Linköpings Universitet erbjuder för att se om det är en matchning. Sista ansökningsdagen till jobbet som doktorand hos Linköpings Universitet är söndag den sextonde juni 2024.


Jobbannons

Vi har kraften från över 40 000 studenter och medarbetare. Studenter som ger framtidshopp. Medarbetare som varje dag bidrar till att Linköpings universitet tar sig an samtidens utmaningar. Vår värdegrund vilar på trovärdighet, tillit och trygghet. Genom att vara modiga, tänka fritt och göra nytt skapar vi tillsammans, med stora och små handlingar, en bättre framtid. Välkommen att söka jobb hos oss!

För mer information om anställningen

https://liu.se/jobba-pa-liu/lediga-jobb/24237

Vi söker nu en engagerad doktorand inom strukturbioinformatik med passion för strukturbiologi, beräkningar och artificiell intelligens.

Dina arbetsuppgifter

Vi fokuserar på att förstå biomolekylära strukturer, deras dynamik och ensembler på molekylär nivå. Som en del av vårt team kommer du att utveckla beräkningsmetoder för att analysera och förutsäga proteinstrukturer, genom att integrera experimentella data för att förbättra våra modeller. En nyckelkomponent i detta projekt är att använda AI, särskilt AlphaFold, för att optimera och förbättra våra strukturförutsägelser och förstå biomolekylers dynamiska natur.

Som doktorand kommer du att:

 • Använda datormetoder, AI-tekniker och verktyg som AlphaFold för att analysera och modellera biomolekylära strukturer, dynamik och ensembler.
 • Bygga vidare på vårt arbete som uppnådde topplacering i CASP15 och förbättra dess prestanda med hjälp av samplingsmetoder.
 • Utveckla algoritmer och programvara för att förutsäga proteinstrukturer, protein-protein-interaktioner, protein-ligandbindning och integrera experimentella data för att förbättra modellerna.
 • Samarbeta med tvärvetenskapliga team av experter inom beräkningsbiologi, biofysik, biokemi, strukturbiologi och artificiell intelligens.
 • Dela dina forskningsresultat genom vetenskapliga publikationer och konferenser.

Som doktorand ägnar du dig åt din forskarutbildning och forskningsprojekt där du ingår. I ditt arbete kan även ingå att undervisa eller att delta i andra institutionsuppdrag, upp till 20% av heltid.

Dina kvalifikationer

Du har avlagt examen på avancerad nivå eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, inom relevant ämnesområde eller på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Om din bakgrund och dina intressen ligger in linje med några av följande punkter är du en bra kandidat för tjänsten:

 • Kunskaper i programmeringsspråk, gärna Python.
 • Kunskaper om AI och maskininlärningstekniker.
 • Tillämpningar av AI inom strukturell bioinformatik eller relaterade områden.
 • Erfarenhet av AlphaFold-plattformen och dess tillämpningar för förutsägelse av proteinstruktur.
 • Erfarenhet av BASH och kommandorad.
 • Erfarenhet av molekylär modellering och simuleringsprogram, såsom GROMACS, NAMD eller Rosetta.
 • Bakgrund i strukturbiologi, molekylär modellering, proteindynamik och förståelse för ensembler.

Vetenskaplig nyfikenhet och förmågan att tänka självständigt är avgörande personliga egenskaper hos en kandidat. Du förväntas samarbeta med kollegor och bidra till att stödja forskningsgruppens aktiviteter. Du måste också ha utmärkta muntliga och skriftliga kommunikationsfärdigheter på engelska. Du bör trivas med att arbeta som en del av ett team och vara villig att lära av dina kollegor och att dela med dig av din kunskap och erfarenhet.

Tveka inte att kontakta mig om ni har några frågor rörande er lämplighet för tjänsten, se epost nedan.

Din arbetsplats

Tjänsten är placerad i strukturbioinformatikgruppen vid Bioinformatikavdelning, IFM (Institutionen för fysik, kemi och biologi) vid Linköpings universitet. 

Tjänsten finansieras av en nationell forskarskola inom Datadriven livsvetenskap (DDLS).

Datadriven livsvetenskap (DDLS) använder data, beräkningsmetoder och artificiell intelligens för att studera biologiska system och processer på alla nivåer, från molekylära strukturer och cellulära processer till människans hälsa och de globala ekosystemen. SciLifeLab och Wallenbergs nationella program för  datadriven livsvetenskap  (DDLS) har som mål att rekrytera och utbilda nästa generations forskare inom datadriven livsvetenskap och skapa globalt ledande kompetens inom beräknings- och datavetenskap för livsvetenskap i Sverige. Programmet har 3,1 miljarder SEK i finansiering (ca 290 MUSD) under 12 år från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Under 2024 kommer DDLS forskarskola att lanseras via rekryteringen av 20 akademiska- och 7 industridoktorander. Under programmets gång kommer mer än 260 doktorander och 200 postdoktorer att vara en del av forskarskolan. DDLS-programmet har fyra strategiska forskningsområden: Datadriven precisionsmedicin och diagnostik, Datadriven smittspridning och infektionsbiologi, Datadriven cell- och molekylärbiologi samt Datadriven evolution och biodiversitet. För mer information, se https://www.scilifelab.se/data-driven/ddls-research-school/ .

Livsvetenskapens framtid är datadriven. Kommer du att leda den förändringen med oss?

Om anställningen

I samband med tillträde till anställningen kommer du att antas till forskarutbildningen. Läs mer om respektive fakultets forskarutbildning här.

Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid. Du anställs till en början på ett år, och därefter förnyas anställningen med högst två år i taget, utifrån uppnådd studieplan. Förlängning av anställning upp till fem år sker utifrån grad av undervisnings- och institutionsuppdrag. Vid särskilda skäl kan ytterligare förlängning ske.

Tillträde enligt överenskommelse.

Lön och förmåner

Doktorandlönen regleras utifrån en lokalt avtalad lönestege.

Läs mer om förmåner för anställda https://liu.se/jobba-pa-liu/formaner.

Fackliga kontaktpersoner

Information om fackliga kontaktpersoner, se https://liu.se/jobba-pa-liu/hjalp-for-sokande.

Ansökan

Välkommen att söka denna anställning senast den 16 juni 2024.

Vi välkomnar sökande med olika bakgrund, erfarenheter och perspektiv, det berikar och utvecklar vår verksamhet. För oss är det självklart att värna om allas lika värde, rättigheter och möjligheter. Läs om vårt arbete med Lika villkor.

Välkommen med din ansökan!

Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLinköpings Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003096
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Linköpings Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Linköping. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Linköpings Universitet skickar du in din ansökan senast 2024-06-16.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade jobb

Doktorand inom AI- och datadriven utveckling

GDM Konsult AB söker en person till tjänsten som doktorand i Sundsvall.

2024-06-04

Mer info

Två doktorander inom Materialteknik

Linköpings Universitet söker två personer till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-06-28

Mer info

Doktorand i strömningslära inom området vattenkraft

Luleå Tekniska Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Luleå.

2024-06-03

Mer info