Doktorand i historia (beredskap och psykologiskt försvar)

Publiceringsdatum: 2024-04-29

Karlstads Universitet är på jakt efter en skicklig doktorand och du kan vara rätt person för jobbet. Sök nu om du är intresserad av att arbeta heltid hos Karlstads Universitet under 6 månader eller längre. De letar just nu efter nya medarbetare. Arbetsplatsen ligger nära tillhands om du är bosatta i Karlstad som är tjänsteorten.

Om du letar efter en spännande karriär inom doktorand-branschen, har Karlstads Universitet just nu ett ledigt jobb som kan vara av intresse. Söker du efter en spännande karriär som doktorand? Sök jobbet hos Karlstads Universitet senast tisdag den tjugoförsta maj 2024 och bli en del av deras team.


Jobbannons

Sapere Aude – våga vara vis – är vårt motto. Våra studenter och medarbetare utvecklar kunskap och kompetens som berikar individen och världen. Vår akademiska miljö präglas av nyfikenhet, mod och uthållighet, och grunden för vår verksamhet är jämställdhet, mångfald och ett demokratiskt synsätt. Vi finns i en aktiv, naturnära region och är en motor för hållbar utveckling i tät samverkan med det omgivande samhället.

Karlstads universitet har ca 1 400 medarbetare och 17 300 studenter fördelade på två inspirerande campusmiljöer i Karlstad och Arvika. Läs mer om oss på: https://www.kau.se/jobba-hos-oss

Beskrivning

Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap utlyser en plats inom forskarutbildningen med avslutning licentiatexamen i historia vid institutionen för samhälls-och kulturvetenskap.

Ämnet historia utgör tillsammans med kulturstudier, religion, samhällskunskap, risk- och miljöstudier samt statsvetenskap institutionen för samhälls- och kulturvetenskap. Historieämnet bedriver utbildning på grund-, avancerad och forskarutbildningsnivå. Vi har också kurser i arkivkunskap och ämnet spelar en viktig roll inom universitetets lärarutbildningar.

Nu söker vi ytterligare en forskarstuderande till ämnet med avslutning licentiatexamen.

Vi som arbetar på historieämnet är forskare och handledare inom exempelvis social- och politisk historia, kultur- och genushistoria, utbildningshistoria och historiedidaktik. Vi samverkar med historieämnet vid Linköpings universitet. Under din forskarutbildning kommer du utöver kurser på Karlstads universitet också ha möjlighet att läsa kurser vid andra universitet.

Licentiandprojektet kommer att knyta an till lärosätets satsning på undervisning och forskning kring beredskap och psykologiskt försvar och ska vara inriktat mot frågor som rör beredskap och totaltalförsvar i vid mening, under framförallt 1900-talets senare del i Sverige. Du ska formulera en forskningsplan som utgår från historiska perspektiv och metoder och behandla områden med koppling till beredskap och totalförsvar. Det kan handla om områden som rör:

lokala, regionala och nationella aspekter av civilförsvar, psykologiskt försvar och ekonomiskt försvar

sociala, kulturella eller ekonomiska perspektiv på totalförsvarets olika grenar

frivilliga försvarsorganisationer

skola och försvar.

https://www.kau.se/historia

Arbetsuppgifter

Som doktorand ägnar du dig främst åt egen forskarutbildning. Forskarutbildningen som består av 120 hp vid licentiatexamen är en möjlighet till studier med lön i kombination med arbete och chans till en början på en akademisk karriär. Som licentiand arbetar du självständigt och är beredd att på olika sätt bidra i ämnets och institutionens arbete och utveckling. Det kan efter överenskommelse bli aktuellt att delta i undervisning och administration, så kallad institutionstjänstgöring. Sådant arbete kan omfatta maximalt 20% av full arbetstid. Arbetet som licentiand ger dig stor frihet att planera och lägga upp din dag själv. För att bidra till en god arbetsmiljö och utveckling av verksamheten är du närvarande och deltar i det dagliga arbetet och gemenskapen.

Behörighet

För att bli antagen till forskarutbildningen måste du uppfylla både grundläggande och särskilda behörighetskrav (högskoleförordningen, kap. 7 § 35).

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller som på annat sätt inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (högskoleförordningen, kap. 7 § 39).

Särskild behörighet att antas till forskarutbildningen i historia har den som avlagt examen i historia (eller motsvarande inom idéhistoria eller ekonomisk historia) på avancerad nivå och fullgjort kursfordringar i ämnet/huvudområdet historia om minst 120 högskolepoäng, varav minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå där det ingår ett självständigt arbete (examensarbete) omfattande minst 15 högskolepoäng. Särskild behörighet har även den som i annan ordning, inom eller utom landet har förvärvat de förkunskaper som beskrivs i ovanstående stycken.

Antagning och bedömningsgrunder

För att bli antagen till forskarutbildningen måste du bedömas ha förmåga att tillgodogöra dig utbildningen (högskoleförordningen, kap 7. § 35). Antagning sker efter individuell prövning. Utbildningen bedrivs i huvudsak på svenska.

Av särskild vikt

Studieresultat från tidigare utbildning samt kvaliteten hos de självständiga, skriftliga arbeten som ingått i utbildningen.

Av stor vikt

Forskningsplanens inriktning och kvalitet.

Av vikt

Förmågan att kommunicera på svenska.

Förmågan att ta initiativ och arbeta självgående.

Förmågan att samarbeta med kollegor.

För att tillgodogöra dig utbildningen på bästa sätt och för att kunna bidra till utvecklingen av forskningsmiljön förutsätter vi att du i hög grad är närvarande på arbetsplatsen.

Vi välkomnar ansökningar som rör det ovan beskrivna forskningsområdet kring beredskap och totalförsvar, men kan komma att prioritera sökande som matchar forskningsinriktningen och handledarkompetensen vid ämnet.

Mer information om forskarutbildning

https://www.kau.se/forskning/forskarutbildning/forskarutbildning/forskarutbildningsamnen/historia

Villkor

Efter antagning till utbildning på forskarnivå kommer en anställning som doktorand att erbjudas (högskoleförordningen, kap 5 § 3). Anställningen omfattar två års heltidsstudier, alternativt två och ett halvt års studier om 80% och 20% undervisning eller annan institutionstjänstgöring. Anställningen är tidsbegränsad på först ett år och kan därefter förlängas med högst två år i taget med tillträde enligt överenskommelse.

Lönen för doktorandanställningen följer lokalt kollektivavtal med fasta lönesteg.

HR Excellence in Research

Karlstads universitet mottog i september 2020 utmärkelsen HR Excellence in Research. Utmärkelsen ges till arbetsgivare som har en stimulerande arbetsmiljö och goda villkor för forskare och kontinuerligt arbetar för att utveckla dessa. Utmärkelsen visar lärosätets engagemang för rättvis och transparent rekrytering samt gynnsam professionell utveckling för forskare. Läs mer på https://www.kau.se/jobba-hos-oss/karlstads-universitet-som-arbetsgivare/human-resources-strategi-forskare-hrs4r

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnKarlstads Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003120
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Karlstads Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Karlstad. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Karlstads Universitet skickar du in din ansökan senast 2024-05-21.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand i Åldrande och social förändring

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Norrköping.

2024-04-24

Mer info

Doktorand inom AI och maskininlärning

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-05-15

Mer info

Doktorand i teoretisk fysik, enheten för ab initio teori och energimaterial

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2024-05-06

Mer info