Publiceringsdatum: 2025-06-17
Positionen som doktorand hos Sveriges Lantbruksuniversitet är öppen och väntar på en lämplig kandidat - kan det vara du? Sveriges Lantbruksuniversitet söker någon som vill arbeta heltid under 6 månader eller längre. Kanske är det du? För detta jobb är Umeå den angivna tjänsteorten.
Sveriges Lantbruksuniversitet söker för närvarande efter en person att anställa inom doktorand-branschen. Ta en titt på deras lediga tjänst för att se om något av dem passar just dig. Sök jobbet som doktorand hos Sveriges Lantbruksuniversitet och ta chansen att ta din karriär till nästa nivå. Ansök senast tisdag den tolfte augusti 2025.
Vill du forska för framtidens hållbara brukande och bevarande av skog? Sök till WIFORCE forskarskola! Biodiversitet och skogens roll i klimatarbetet är idag centrala samhällsfrågor som kräver mer kunskap. För att både kunna hållbart bruka och trygga skogens biologiska mångfald behövs därför ett sammanhängande grundvetenskapligt forskningsprogram som tar sig an stora och komplexa frågeställningar samt utvecklar nya analysverktyg. Därför har WIFORCE forskarskola, inom Wallenberg Initiatives in Forest Research (https://www.slu.se/wiforce), etablerats.
Vi söker dig som vill vara med och utveckla nya beslutsstöd för samplanering av virkesproduktion och naturvård, två viktiga mål inom skogsbruket. Arbetet innebär att ta fram kunskap och verktyg för habitatmodellering genom 1) kartläggning av befintliga livsmiljöer, 2) analys av effekter vid olika avvägningar mellan virkesproduktion och biologisk mångfald under inverkan av klimatförändringar, samt 3) utveckling av optimeringsmodeller baserade på heuristiska och AI-baserade metoder. Resultaten kommer att hjälpa skogsförvaltare och andra beslutsfattare att balansera ekonomisk och ekologisk hållbarhet och att säkerställa att det naturskydd som genomförs är effektivt och uppfyller gällande policyer för hållbart skogsbruk.
Du blir antagen till en forskarutbildning vid institutionen för skoglig resurshushållning på SLU och anställs vid Skogforsk. Du kommer att handledas av ett team som leds av Karin Öhman (professor i skoglig planering vid institutionen för Skoglig Resurshushållning, SLU) med biträdande handledare från såväl Skogforsk som SLU.
Institutionen for skoglig resurshushållning bedriver utbildning och forskning inom områdena skoglig fjärranalys, skoglig inventering och sampling, skoglig planering, skoglig matematisk statistik och landskapsstudier. Institutionen har också ansvaret för genomförandet av de fortlöpande miljöanalysprogrammen Riksskogstaxeringen, Nationella inventeringar av landskapet i Sverige vilket innefattar inventering på havsstränder, i fjällen, i gräsmarker och lövskogar samt av fjärilar och humlor. I verksamheten kombineras forskning och miljöanalys i ämnesöverskridande projekt vilket ger unika möjligheter att utveckla helhetskoncept för ett hållbart nyttjande av naturresurserna. Totalt är vi ca 110 anställda och under sommarhalvåret ytterligare ca 90 säsongsanställda i våra fältinventeringar. https://www.slu.se/srh
Skogforsk är det svenska skogsbrukets forskningsinstitut och jobbar med tillämpad forskning och innovation i tät samverkan med skogsbruket och andra intressenter. Skogforsks vision är "Skogsbruk i världsklass för hållbar utveckling" och uppdraget är att utveckla och kommunicera kunskap, tjänster och produkter som bidrar till en hållbar utveckling i skogsbruket till nytta för samhället. Skogforsk finns i Uppsala, Sävar i Västerbotten samt Ekebo i Skåne och är omkring 150 anställda, varav 80 är forskare. https://www.skogforsk.se/
Du ska ha skoglig eller biologisk högskoleutbildning med stort intresse för kvantitativa metoder alternativt vara civilingenjör eller matematiker med stort intresse för skogliga frågor. Du bör ha intresse för hur man kan använda optimeringsmetoder för att lösa komplexa planeringsproblem. Stor vikt läggs vid analytisk och problemlösande förmåga, förmåga till självständigt arbete respektive samarbetsförmåga samt personliga egenskaper såsom driv och social kompetens. God förmåga att uttrycka sig skriftligt och muntligt på engelska är ett krav. På Skogforsk kommer det huvudsakliga arbetsspråket vara svenska.
Du kommer ha din huvudsakliga placering på SLU i Umeå men spendera motsvarande ett av fem år på Skogforsk, företrädesvis i Uppsala.
Forskarutbildningsplats vid SLU med 80% studieaktivitet och 20% arbete hos Skogforsk under 5 år samt tillsvidareanställning vid Skogforsk.
Enligt överenskommelse.
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen senast den 2025-08-12.
För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå.
Urval bland de behöriga sökande baseras på: skriftlig ansökan inklusive meritförteckning; examensarbete, kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, två personliga referenser, kunskaper i engelska. Mer information om krav på engelskakunskaper finns på följande sida:https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/att-bli-doktorand/
Observera att den/de sökande som blir kallade till intervju ska lämna in vidimerade kopior av examensbevis, eller motsvarande, och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, samt att de sökande som har utländskt medborgarskap också ska lämna in en vidimerad kopia av den sida i passet som innehåller foto och personinformation.
Läs mer om SLU:s forskarutbildning på www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/
Fackliga kontaktpersoner:
Skogforsk: https://www.skogforsk.se/kontakt/personal/lars-eliasson/
SLU: https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.
SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.
Antal tjänster | 1 |
---|---|
Arbetstid | Heltid |
Företagsnamn | Sveriges Lantbruksuniversitet |
Lön | Fast månads- vecko- eller timlön |
Omfattning | 6 månader eller längre |
Organisationsnummer | 2021002817 |
Typ av anställning | Vanlig anställning |
Yrke | Doktorand |
Yrkesområde | Pedagogik |
Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Umeå. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Sveriges Lantbruksuniversitet skickar du in din ansökan senast 2025-08-12.
Källa: Arbetsförmedlingen
Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till tjänsten som doktorand i Umeå.
2025-06-10
Mer infoSveriges Lantbruksuniversitet söker en person till tjänsten som doktorand i Uppsala.
2025-06-17
Mer infoUppsala Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Uppsala.
2025-06-24
Mer info