Doktorand i teknik och samhälle - AI och välfärdsstaten

Publiceringsdatum: 2025-06-26

Här är din möjlighet att bli en del av teamet hos Lunds Universitet genom att arbeta som doktorand. Lunds Universitet söker någon som vill arbeta heltid under 6 månader eller längre. Kanske är det du? Att bo i närheten av Lund kan vara en fördel för denna position, så om du redan bor i området bör du överväga att söka jobbet.

Lunds Universitet söker för närvarande efter ambitiösa individer som vill utvecklas i rollen som doktorand. Kolla in deras ledig tjänst och se om du har vad som krävs för att bli en del av deras team. Söker du efter en spännande karriär som doktorand? Sök jobbet hos Lunds Universitet senast onsdag den tredje september 2025 och bli en del av deras team.


Jobbannons

Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns omkring 47 000 studenter och mer än 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor.

Lunds universitet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Jämställdhet, lika villkor och mångfald är grundläggande principer för alla delar av vår verksamhet.

Beskrivning av arbetsplatsen

Doktoranden kommer att ingå i forskningsklustret The AI Welfare State.

Forskningsklustret är ett samarbete mellan flera universitet och över flera discipliner, leds av forskare vid Lunds universitet, Karlstads universitet och Södertörns högskola, och finansieras av The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanity and Society (WASP-HS).

Mer om forskargruppsmiljön och forskningsklustret kan du läsa på Lunds universitets webbplats: https://lu.varbi.com/what:job/jobID:832774/ 

Ämnesbeskrivning

Forskarutbildningsämnet teknik och samhälle omfattar fler- och tvärvetenskapliga studier om teknikens roll, samspel, reglering och betydelse för samhällets olika delar. Forskningen innefattar både kvalitativa och kvantitativa studier, och kännetecknas ofta av en mångfald av metoder och teorier från tekniska perspektiv, samhällsvetenskap, juridik och naturvetenskap.

Arbetsuppgifter

Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20% av arbetstiden.

Doktorandprojektet ingår i och ska bidra till forskningsklustret The AI Welfare State genom att adressera en väl avgränsad del av det, som formuleras i en dialog mellan doktorand och handledare. Klustret är femårigt och startar under hösten 2025. I takt med att AI-teknik integreras i offentliga tjänster och välfärdssystemet uppstår nya potentiella sårbarheter som kan äventyra både teknisk infrastruktur och de individer som påverkas av dessa system. Klustret utvecklar teoretisk och empirisk kunskap om framväxande AI-sårbarheter. Genom att undersöka AI-sårbarheter i tre områden: 

styrning (governance) 

föreställningar (imaginaries) och 

praktiker. 

Endera av dessa områden kan vara en god startpunkt för detta doktorandprojekt.

Det tvärvetenskapliga klustret syftar till att utveckla en ny teori om AI-välfärdsstaten för att säkerställa att AI-teknik stöder, snarare än undergräver, offentliga värden som rättvisa, öppenhet och social sammanhållning. Genom sin ambitiösa empiriska och teoretiska forskning samt ett välintegrerat program för utåtriktad verksamhet strävar klustret efter att belysa AI-sårbarheter för beslutsfattare och allmänheten, vilket underlättar en välinformerad och hållbar AI-välfärdsstat.

Arbetsuppgifterna innefattar

Empirisk datainsamling, till exempel kartläggning av styrdokument eller intervjuer med berörda aktörer, deltagande observationer eller litteraturstudier

Presentationer vid seminarier och konferenser, exempelvis vid internationella forskningskonferenser, inom klustret i sig och den gemenskap som finns kopplat till WASP-HS i övrigt, samt vid institutionen

Författandet av vetenskapliga artiklar på engelska, och möjligen även rapporter eller kortare tillgängliga texter på engelska eller annat relevant språk 

Behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

avlagt examen på avancerad nivå eller 

fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller

på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kraven på särskild behörighet för Teknik och samhälle uppfyller den som har:

30 högskolepoäng på avancerad nivå med relevans för ämnesområdet.

Övriga krav:

Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Uppvisad kunskap och erfarenhet av samhällsvetenskapliga metoder

Goda kommunikativa färdigheter. 

Förmåga att kunna samarbeta inom forskargruppen och med olika professioner i forskningsprojektet.

Förmåga att kunna arbeta självständigt, planera och leverera över tid.

Bedömningsgrunder, övriga meriter och hur du ansöker, kan du se på Lunds universitets webbplats: https://lu.varbi.com/what:job/jobID:832774/ 

LTH – Lunds Tekniska Högskola – är den tekniska fakulteten vid Lunds universitet. På LTH utbildar vi människor, bygger kunskap för framtiden och arbetar hårt för att utveckla samhället. Vi skapar utrymme för briljant forskning och inspirerar till kreativ utveckling av teknik, arkitektur och design. Här läser närmare 10 000 studenter. Varje år publicerar våra forskare – varav många verkar inom världsledande profilområden – omkring 100 avhandlingar och 2 000 vetenskapliga rön. En rad forskningsresultat och studentarbeten förädlas till innovationer. Tillsammans utforskar och skapar vi – till nytta för världen.

Vi undanber oss alla kontakter från annonsförsäljare, rekryterings- och bemanningsföretag på grund av statliga upphandlingsregler.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLunds Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003211
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Lunds Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Lund. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Lunds Universitet skickar du in din ansökan senast 2025-09-03.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

En doktorandplats i medie- och kommunikationsvetenskap inriktad mot AI

Södertörns Högskola söker en person till tjänsten som doktorand i Huddinge.

2025-06-13

Mer info

Doktorand i biblioteks- och informationsvetenskap, AI och Digital Humaniora

Uppsala Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Uppsala.

2025-06-27

Mer info

Industri-/samverkansdoktorand i skoglig planering med LiDAR och AI

Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till tjänsten som doktorand i Umeå.

2025-06-10

Mer info