Publiceringsdatum: 2025-06-27
Positionen som doktorand hos Högskolan i Gävle är öppen och väntar på en lämplig kandidat - kan det vara du? Vill du arbeta heltid hos Högskolan i Gävle? Just nu letar de efter någon som vill ha en tjänst 6 månader eller längre. För detta jobb är det en fördel om du bor i närheten av Gävle då det är tjänsteorten.
Högskolan i Gävle söker för närvarande efter en person att anställa inom doktorand-branschen. Ta en titt på deras lediga tjänst för att se om något av dem passar just dig. Du har fortfarande tid att söka jobbet som doktorand hos Högskolan i Gävle om du sickar in din ansökan senast sista ansökningsdag som är fredag den femte september 2025.
Högskolan i Gävle är en av Sveriges populäraste högskolor.
Vi erbjuder ett 60-tal utbildningsprogram och 330 fristående kurser inom humaniora, vård och medicin, samhälls- och naturvetenskap samt teknik. Vi har 19 000 studenter, 750 anställda och ett samlat campus i vackra omgivningar.
Högskolan har fyra strategiska forskningsområden som fokuserar på samhällsutmaningar: Hållbar stadsutveckling, hälsofrämjande arbete, innovativt lärande och intelligent industri.
Sedan 2023 är Högskolan en del i Europauniversitet EU GREEN som arbetar för att stärka kvaliteten inom den högre utbildningen i EU samt ökat utbyte för både studenter och anställda.
Doktorandens arbetsuppgifter består huvudsakligen av att forska. Forskningen sker inom ramen för ett externfinansierat tvärvetenskapligt forskningsprogram som heter Fairtrans vars övergripande syfte är att underlätta för och påskynda en grundläggande omställning till en rättvis fossilfri framtid. Det involverar fem svenska universitet och lärosäten, och finansieras av Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra) och Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas). Ett stort antal partnerorganisation medverkar, främst civilsamhällesorganisation och fackföreningar (https://fairtrans.nu).
En viktig del av den forskning som genomförts inom Fairtrans har rört frågor om allmänhetens acceptans för klimat- och energiomställningen. Tidigare studier har fokuserat på den nationella nivån. Detta projekt syftar till att skapa förståelse för människors uppfattningar om lokala klimatåtgärder och hur dessa kan utformas för att de ska uppfattas som rättvisa och verkningsfulla, och därmed bli accepterade på lokal nivå. Studieplatsen ligger på Högskolan i Gävle och projektet genomförs i ett tätt samarbete med andra doktorandprojekt på de andra lärosätena som ingår i Fairtrans: Stockholm Resilience Centre på Stockholm Universitet, Klimatledarskap på Uppsala Universitet, Statsvetenskap på Lunds Universitet och IVL.
Arbetsuppgifterna omfattar:
Utbildningen avslutas med en Filosofie doktorsexamen i ämnet Miljövetenskap motsvarande 240 högskolepoäng på forskarnivå. Examen utfärdas av Högskolan i Gävle.
Fysisk närvaro på arbetsplatsen vid Högskolan i Gävle värderas högt.
För att bli antagen till forskarutbildning (kap 7 39 § högskoleförordningen) krävs grundläggande och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet har den som har avlagt examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper på annat sätt.
Särskild behörighet har den som fullgjort minst 90 hp i huvudområdet miljövetenskap eller vetenskap om hållbar utveckling, eller motsvarande (eng. sustainability science, urban sustainability, urbanism, policy acceptance, behaviour, psychology, environmental governance), på grund- eller avancerad nivå, varav minst 15 hp ska utgöras av examensarbete på avancerad nivå, eller som på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.
Utöver grundläggande och särskild behörighet krävs även att den sökande har sådan förmåga i övrigt som behövs för att kunna tillgodogöra sig utbildningen.
Arbetsuppgifterna kräver:
Urvalet av sökande till en studieplats sker på basis av den sammanvägda bedömningen av den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen. Urvalsproceduren grundar sig på följande kriterier för bedömning av de sökande:
Vid tillsättningen ska avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig en utbildning på forskarnivå. Efter behörighetskraven kommer stor vikt läggas vid personliga egenskaper och personlig lämplighet.
Anställningen är en doktorandanställning. En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år, anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget. Doktorandtidens totala varaktighet är heltid i fem år, med beaktande av 20 % av tiden för institutionstjänstgöring/undervisning. Själva forskarutbildningen omfattar fyra års heltidsstudier. (Kap 5, 7 § högskoleförordningen).
Sökande ansvarar för att ansökan är komplett.
stephan.barthel@hig.se
karl.hillman@hig.se
Högskolan i Gävle eftersträvar en jämn könsfördelning och ett aktivt arbete med lika villkor i alla delar av organisationen.
Inför denna rekrytering har Högskolan i Gävle tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediasäljare och liknande.
Antal tjänster | 1 |
---|---|
Arbetstid | Heltid |
Företagsnamn | Högskolan i Gävle |
Lön | Fast månads- vecko- eller timlön |
Omfattning | 6 månader eller längre |
Organisationsnummer | 2021002890 |
Typ av anställning | Vanlig anställning |
Yrke | Doktorand |
Yrkesområde | Pedagogik |
Högskolan i Gävle söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Gävle. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Högskolan i Gävle skickar du in din ansökan senast 2025-09-05.
Källa: Arbetsförmedlingen
Övik Energi AB söker en person till tjänsten som doktorand i Örnsköldsvik.
2025-06-27
Mer infoLinköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.
2025-05-27
Mer infoLinköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.
2025-05-27
Mer info