Doktorand inom Teori och principer för organiska självlysande radikaler

Publiceringsdatum: 2024-10-25

En möjlighet har öppnat upp för dig att börja arbeta som doktorand hos Linköpings Universitet. Linköpings Universitet söker någon som vill arbeta heltid under 6 månader eller längre. Kanske är det du? Denna tjänst finns tillgänglig i Norrköping som är tjänsteorten.

Linköpings Universitet söker för närvarande efter en person att anställa inom doktorand-branschen. Ta en titt på deras lediga tjänst för att se om något av dem passar just dig. Söker du efter en spännande karriär som doktorand? Sök jobbet hos Linköpings Universitet senast fredag den tjugoandra november 2024 och bli en del av deras team.


Jobbannons

Vi söker en doktorand till ett spännande forskningsprojekt om organiska luminescerande radikaler (OLR) för avancerade tillämpningar inom OLED-teknik, sensorer och säkerhetsmärkning. Bli en del av en dynamisk forskningsmiljö och utveckla framtidens teknik!

Forskningsämne och arbetsuppgifter

Organiska luminescerande radikaler (OLR) är ganska sällsynta strålare som uppvisar dubblett- dubblett fluorescens och har ett antal fördelar för praktiska tillämpningar i organiska lysdioder (OLED), ratiometriska fluorescenssensorer och märkning mot förfalskning. Dubblett- dubblett fluorescens av OLRs är en spin-tillåten process som liknar den allmänna singlett-singlett fluorescens. Men i motsats till molekyler med slutna skal för vilka "ljusa" exciterade singlett tillstånd har högre energi än "mörka" triplett tillstånd, är de dubblettexciterade tillstånden hos OLR alltid lägre i energi än kvartett tillstånden. Det är därför den teoretiska gränsen för intern kvanteffektivitet för OLR-baserade OLED:er förväntas vara 100 %.

Detta forskningsprojekt fokuserar på rationell design och syntes av polyaromatiska makroheterocykler som kallas hetero[8]cirkulener som prekursorer för nya klasser av OLR. Bland de förväntade fördelarna med hetero[8]cirkulenbaserade OLR:er finns färgavstämning (inkl. blå fluorescens), hög kemisk, termisk och elektrisk stabilitet, hållbarhet hos reagenser och lågt kostnadspris. Det aktuella projektet syftar till att utveckla en allmän teori om radikal emission baserad på moderna kvantkemiska tillvägagångssätt (inklusive beräkningar av strålande dubblett-dubbel-fluorescens och dubblett-kvartett-fosforescens och av icke-strålande dubblett-dubbel intern omvandling och inter-system korsande vägar för dissipation av excitationsenergin). Doktorandstudierna kommer således att omfatta beräkningsmodellering av struktur och optiska egenskaper hos organiska luminescerande radikaler genom att använda kvantkemiska metoder som densitetsfunktionella teori (DFT), tidsberoende DFT, ab-initio approximationer (som CASPT2) etc. Studierna kommer att genomföras i en mycket kollaborativ forskningsmiljö med samarbete med experter inom organisk syntes och OLED-tillverkning.

Som doktorand ägnar du dig åt din forskarutbildning och forskningsprojekt där du ingår. I ditt arbete kan även ingå att undervisa eller att delta i andra institutionsuppdrag, upp till 20% av heltid. 

Dina kvalifikationer

Du har avlagt examen på avancerad nivå i materialvetenskap, fysikalisk kemi, kemisk fysik, tillämpad fysik, materialkemi eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå. Alternativt har du fått väsentligen motsvarande kunskaper på annat sätt.

Erfarenhet av kvantkemiska simuleringar av strukturella och elektroniska egenskaper hos små molekyler är meriterande. Det är även meriterande med expertis inom högpresterande datoranvändning och färdigheter i programmering. Som person är du motiverad, ambitiös, har en stor problemlösningsförmåga och förmåga att samarbeta. Forskningen vid Laboratoriet för Organisk Elektronik bedrivs till övervägande del på engelska, så flytande engelska i tal och skrift är fördelaktigt.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper och lämplighet.

Din arbetsplats

Linköpings universitet (LiU) bedriver världsledande tvärvetenskaplig forskning inom områden som inkluderar materialvetenskap, IT och life science-teknologi. LiU är ett av de största universiteten i Sverige och har idag 27000 studenter och 4000 anställda. Studenterna är bland de mest eftertraktade på arbetsmarknaden och internationella rankningar placerar LiU konsekvent som ett ledande globalt universitet. Läs mer på http://www.liu.se

Laboratoriet för Organisk Elektronik (LOE) tillhör Institutionen för vetenskap och teknik och är känt för sin världsledande forskning om elektroniska och optiska enheter baserade på organiska material. Dess primära tema involverar kopplingen av joner och elektroner som signalbärare för tillämpningar inom organisk bioelektronik, tryckt elektronik, organisk energi och elektrokemiska enheter och nanooptik. Laboratoriets forskarstab omfattar för närvarande cirka 150 forskare (professorer, seniora och juniora forskare och doktorander), se http://liu.se/loe för detaljer.

Gruppen för materialdesign och optimering är ett internationellt team som leds av Assoc. Prof. Glib Baryshnikov och är en del av LOE. Vi designar materialen för organisk elektronikapplikationer inklusive färgämnen för solceller, sändare för OLEDs, fosforescerande system för rumstemperatur för ratiometrisk avkänning etc. Assoc. Prof. Glib Baryshnikov är mottagare av ERC Starting Grant 2023 och nuvarande doktorandtjänst är helt finansierad från detta anslag.

Om anställningen

I samband med tillträde till anställningen kommer du att antas till forskarutbildningen. Läs mer om respektive fakultets forskarutbildning här.

Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid. Du anställs till en början på ett år, och därefter förnyas anställningen med högst två år i taget, utifrån uppnådd studieplan. Förlängning av anställning upp till fem år sker utifrån grad av undervisnings- och institutionsuppdrag. Vid särskilda skäl kan ytterligare förlängning ske. 

Tillträde enligt överenskommelse.

Lön och förmåner

Doktorandlönen regleras utifrån en lokalt avtalad lönestege. Läs mer om förmåner för anställda här. Ingångslönen för våra doktorander är 33 900 kr/månad.

Fackliga kontaktpersoner

Information om fackliga kontaktpersoner, se Hjälp för sökande.

Ansökan

Du söker denna anställning genom att klicka på knappen ”Ansök” nedan. Din ansökan ska vara Linköpings universitet tillhanda senast den 22 november 2024. Ansökan som inkommer efter sista ansökningsdag beaktas inte.

Vi välkomnar sökande med olika bakgrund, erfarenheter och perspektiv, det berikar och utvecklar vår verksamhet. För oss är det självklart att värna om allas lika värde, rättigheter och möjligheter. Läs om vårt arbete med Lika villkor.

Välkommen med din ansökan!

Linköpings universitet har upphandlade avtal och undanber oss direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLinköpings Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021003096
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Linköpings Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Norrköping. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Linköpings Universitet skickar du in din ansökan senast 2024-11-22.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade jobb

Doktorand inom lärande och optimering för kantmoln

Kungliga Tekniska Högskolan söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2024-12-05

Mer info

Doktorand inom kristallisation för återvinning av kritiska råvaror

Kungliga Tekniska Högskolan söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2024-11-07

Mer info

Doktorand inom biomekanik och datadrivna metoder i människans rörelser

Kungliga Tekniska Högskolan söker en person till tjänsten som doktorand i Stockholm.

2024-12-10

Mer info