Doktorand i arbetsvetenskap

Publiceringsdatum: 2023-09-21

Letar du efter möjligheter att arbeta inom pedagogik? Letar du efter en chans att arbeta som doktorand på Luleå Tekniska Universitet? Nu är det möjligt. Luleå Tekniska Universitet behöver någon som vill arbeta heltid. Om du är tillgänglig för 6 månader eller längre, ta en titt på denna jobbannons.

För detta jobb är Luleå den angivna tjänsteorten. Luleå Tekniska Universitet har just nu ett ledigt jobb som doktorand. Bli en del av Luleå Tekniska Universitet genom att ansöka till jobbet som doktorand senast måndag den tjugotredje oktober 2023.


Jobbannons

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vi formar framtiden genom nydanande utbildningar och banbrytande forskningsresultat, och med utgångspunkt i den arktiska regionen skapar vi global samhällsnytta. Vår vetenskapliga som konstnärliga forskning och utbildning bedrivs i nära samarbete med internationella, nationella och regionala företag, offentliga aktörer och ledande universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,9 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 840 anställda och har 17 670 studenter.

De kommande åren investeras mångmiljardbelopp i Norrbotten och Västerbotten i stora projekt som syftar till ett mer hållbart samhälle nationellt så väl som globalt. Luleå tekniska universitet är involverat i flera av dessa högaktuella forskningsprojekt och den samhällsomvandling som följer. Vi har ett brett utbud av utbildningar för att matcha den kompetens som efterfrågas. Vi hoppas att du vill hjälpa oss att bygga framtidens hållbara företag och samhällen.

Till forskningsämnet arbetsvetenskap söker vi en doktorand till projektet Attraktivt lantbruksarbete för ökad livsmedelsproduktion. Ny teknik och förändrad arbetsmiljö.

Ämnesbeskrivning

Arbetsvetenskap omfattar forskning och arbetsmiljö, teknik- och produktionssystem, arbetsorganisation och andra samhälleliga processer och miljöer utifrån människors förutsättningar och behov för att skapa säkra och attraktiva arbeten och socialt hållbara utveckling i arbetsliv, industri och samhälle.

Projektbeskrivning

Till arbetsvetenskap söker vi nu en doktorand till forskning som undersöker hur införandet av ny teknik och nya arbetssätt inverkat på arbetsmiljön och arbetsförhållandet för det mjölkproducerande lantbrukets anställda och företag. Exempel på frågor är: Hur formas arbetsmiljön och arbetsförhållandena av introduktionen av ny teknik och påverkar detta i sin tur lantbruksarbetets innehåll, kvalifikationskrav, organisation och attraktivitet? Hur beskriver och förstår företagare och anställda i mjölkproducerande lantbruk sin fysiska, psykosociala och organisatoriska arbetsmiljö? Vilka arbetsmiljöförbättringar kan identifieras över tid och vilka utmaningar kring arbetsmiljön kvarstår idag? Vad krävs för att förbättra arbetsmiljö och hantera dessa utmaningar? För att svara insamlas, bearbetas och analyseras kvantitativa och kvalitativa data. Det huvudsakliga materialet hämtas från fördjupade fallstudier av fyra till sex gårdar genom intervjuer och observationer.

Arbetsuppgifter

Doktorandtjänsten är en fyraårig heltidsanställning som innebär utbildning på forskarnivå och avslutas med en doktorsexamen i arbetsvetenskap. Du kommer att ha en individuell studieplan och två till tre handledare. Att arbeta som doktorand innebär goda möjligheter att själv forma såväl dagliga arbetsuppgifter som forskningsfrågor. Avhandlingsprojektet innebär planering och genomförande av både teoretiskt och praktiskt arbete. Det blir resor, besök och samverkan med företag och andra aktörer, framför allt i Sverige men också i andra länder Det ingår arbete med till exempel statistik, enkäter, intervjuer, observationer och workshops och naturligtvis litteratur- och teorigenomgångar och analyser och löpande presentationer av resultaten, både vetenskapligt och populärvetenskapligt. Dessutom ingår att samverka med andra forskare vid arbetsvetenskap, medverka på möten, seminarier och konferenser, lokala, nationella och internationella. Läsa forskarutbildningskurser, några obligatoriska, andra valbara, skriva vetenskapliga artiklar samt en doktorsavhandling. Det finns möjlighet att pröva på lärarrollen genom att undervisa i till exempel civilingenjörsprogrammet teknisk design och sociologiprogrammet.

Kvalifikationer

För behörighet krävs magister- eller civilingenjörsexamen med en inriktning som är relevant för arbetsvetenskaplig forskning, exempelvis sociologi, kulturgeografi, lantbruksvetenskap, genusvetenskap, etnologi, arbetsmiljö och produktionsmiljö. Meriterande för tjänsten är erfarenhet av att analysera arbete, organisation och arbetsmiljö genom kvantitativa och kvalitativa metoder. Meriterande är också praktisk kännedom om lantbruket i allmänhet och mjölkproducerande lantbruket i synnerhet. Då forskningen är kommunikativ krävs att du har mycket god förmåga att uttrycka dig muntligt och skriftligt på både svenska och engelska.

Information om hur arbetsvetenskaps forskarutbildning är upplagd finns på vår websida www.ltu.se/arbetsvetenskap och i den allmänna studieplanen. För mer information om Luleå tekniska universitets forskarutbildning se; Studieplaner för forskarutbildning inom teknisk fakultet.

Information

Anställning som doktorand är tidsbegränsad på 4 år, undervisning och annan institutionstjänstgöring kan tillkomma upp till 20%. Tjänstgöringsort Luleå. Vi ser gärna att du kan börja arbetet senast januari 2024.

För ytterligare information är du välkommen att kontakta:

Kristina Johansson, Lektor, 0920-49 29 43  kristina.johansson@ltu.se

Lena Abrahamsson, Professor, 0920-49 21 07  lena.abrahamsson@ltu.se

Jörgen Normark, avdelningschef, 0920-49 14 80   jorgen.normark@ltu.se

Facklig företrädare:

SACO-S Kjell Johansson, 0920-49 15 29 kjell.johansson@ltu.se

OFR-S Lars Frisk, 0920-49 17 92 lars.frisk@ltu.se

Ansökan

Vi ser helst att du söker befattningen via ansökningsknappen nedan, där du bifogar personligt brev samt CV/meritförteckning, samt kopior av verifierade examensbevis. Du ska även bifoga en uppsats/rapport eller annan text som du skrivit, samt en kort text, cirka en halv A4-sida, där du reflekterar över projektets tema. Märk din ansökan med referensnumret nedan. Både ansökan och examensbevis ska vara skrivna på svenska eller engelska.

Referensnummer: 4014–23023

Sista ansökningsdag: 23 oktober

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLuleå Tekniska Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002841
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Luleå Tekniska Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Luleå. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Luleå Tekniska Universitet skickar du in din ansökan senast 2023-10-23.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade jobb

Doktorand inom Tillämpad Fysik

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2023-11-16

Mer info

Doktorand i datadriven logistik

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Norrköping.

2023-11-20

Mer info

Doktorand i medicinsk vetenskap inom forskarskolan Nära vård

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2023-11-13

Mer info