Doktorand i maskinelement (MSCA COFUND project PRISMAS)

Publiceringsdatum: 2023-09-01

Skulle du vilja jobba inom pedagogik? Vill du ta steget att arbeta som doktorand hos Luleå Tekniska Universitet? Nu har du möjligheten. Detta är ett jobb på heltid där Luleå Tekniska Universitet letar efter någon under 6 månader eller längre.

Denna tjänst finns tillgänglig i Luleå som är tjänsteorten. Luleå Tekniska Universitet söker för närvarande efter en person att anställa inom doktorand-branschen. Ta en titt på deras lediga tjänst för att se om något av dem passar just dig. Låt Luleå Tekniska Universitet hjälpa dig att uppnå dina karriärmål som doktorand! Ansök seast fredag den sjuttonde november 2023.


Jobbannons

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vi formar framtiden genom nydanande utbildningar och banbrytande forskningsresultat, och med utgångspunkt i den arktiska regionen skapar vi global samhällsnytta. Vår vetenskapliga som konstnärliga forskning och utbildning bedrivs i nära samarbete med internationella, nationella och regionala företag, offentliga aktörer och ledande universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,9 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 840 anställda och har 17 670 studenter.

De kommande åren investeras mångmiljardbelopp i Norrbotten och Västerbotten i stora projekt som syftar till ett mer hållbart samhälle nationellt så väl som globalt. Luleå tekniska universitet är involverat i flera av dessa högaktuella forskningsprojekt och den samhällsomvandling som följer. Vi har ett brett utbud av utbildningar för att matcha den kompetens som efterfrågas. Vi hoppas att du vill hjälpa oss att bygga framtidens hållbara företag och samhällen.

Avdelningen för maskinelement bedriver forskning främst inriktad på tribologi och dess tillämpningar. Forskargruppen består idag av ett 50-tal forskare och doktorander och är en av de ledande tribologiforskargrupperna i Europa. I gruppen finns en toppmodern labbanläggning, Tribolab, inklusive polymerbearbetningslabb där det är möjligt att tillämpa torr- och våtkemi vid framställning av polymerblandningar och kompositer, för att konsolidera med hjälp av konsolideringsmetoder såsom formsprutning, formpressning och 3D-print. Toppmodern termomekanisk karakterisering, mekanisk och Tribometer för att studera polymertribologi är tillgängliga inom gruppen. 

PRISMAS – PhD Research and Innovation in Synchrotron Methods and Applications in Sweden – är ett nytt doktorandnätverk för att utbilda nästa generation av 40 ledande synkrotronexperter och samfinansieras av Horizon Europe MSCA COFUND-programmet.

Som PRISMAS doktorand kommer du att få chansen att bedriva spetsforskning inom ditt område och dra nytta av toppmoderna verktyg som kommer att ge attraktiva, framtida jobbmöjligheter inom akademin eller industrin. Dessutom blir du en del av att utforma framtiden för synkrotronteknologi och instrumentering och använda dessa för att tackla några av de viktigaste globala utmaningarna som världen står inför idag, samtidigt som du skaffar dig tvärvetenskaplig och tvärsektoriell kunskap. Som del av PRISMAS-programmet får du en unik upplevelse i form av en vistelse vid världens första 4:e generationens synkrotron, MAX IV i Lund.

Med ett skräddarsytt utbildningsprogram, inklusive kurser för att stärka vetenskaplig och teknisk kompetens samt överförbara färdigheter, får du genom PRISMAS de färdigheter, kunskaper och kompetenser som behövs för att framgångsrikt uppnå din doktorsexamen.

Projektbeskrivning

Målet med projektet är att förstå nötningsmekanismen för polymerbaserat material i makroskala, med stöd av polymerens fysiska beteende i nano- och mikroskala. Vi kommer att utveckla en ny rheometer-tribometer-uppsättning kombinerad med små- och vidvinkelröntgenspridning, Rheo-Tribo-SWAXS, på ForMAX. Syftet med detta forskningsprojekt är att ta itu med de grundläggande mekanismerna bakom "slipande och adhesiva" polymerslitage.

Den framgångsrika kandidaten kommer att ha ett nära samarbete med de tre olika grupperna som är involverade i projektet. Projektet är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet – avdelningen för maskinelement, Chalmers tekniska högskola – reologi och MAX IV – spridning.

Arbetsuppgifter

Som doktorand förväntas du utföra både experimentellt och teoretiskt arbete inom dina forskningsstudier samt kommunicera dina resultat på nationella och internationella konferenser och i vetenskapliga tidskrifter. Större delen av din arbetstid kommer att ägnas åt dina egna forskningsstudier. Dessutom kan du få möjlighet att prova på lärarrollen. Som forskare arbetar du som en neutral part i många sammanhang, vilket ger stor möjlighet att vara delaktig i utmanande utvecklingsprojekt.

En plats i utbildningen innebär att du kommer få tillbringa 3-12 månader vid MAX IV synkrotron i Lund, Sverige. Ytterligare utbildningstid och/eller kortare vistelser kan ordnas i samråd med handledaren för forskningsprojektet. Dessutom kommer du att delta i internationella konferenser och periodiska projektmöten, genomgå utbildningar samt specialiserade kurser vid olika universitet för att komplettera dina kunskaper. Ett visst resande kommer att förekomma i samband med dessa aktiviteter.

Kvalifikationer

För att följa mobilitetsregeln för MSCA COFUND-programmet är du behörig om du inte har varit bosatt i Sverige i mer än 12 månader under perioden 2020-10-30 till 2023-10-31 för arbete eller studier som huvudsysselsättning.

Senast anställningsdagen (1 mars 2024) ska du ha genomgått kurser motsvarande minst 240 hp och ha avlagt examen i teknisk fysik, material/polymervetenskap, polymerteknik, maskinteknik, anläggningsteknik eller närliggande områden eller ha förvärvat i stort sett motsvarande kunskaper på annat sätt, i Sverige eller utomlands. Av dessa bör minst 60 hp vara kurser på avancerad nivå relaterade till ett eller flera av följande ämnen Polymerreologi, Tribologi, Materialmekanik, Fysik och Experimentella tekniker. Erfarenhet av multidimensionell metrologi, reologi, tribologi och/eller röntgenteknik är meriterande. Sökande bör även ha goda kunskaper i engelska i tal och skrift.

Information

Tjänsten är på heltid, tidsbegränsad till fyra år med beräknad start 1 mars 2024. Antagning till doktorandutbildningen sker vid respektive universitet. Tjänstgöringsort: Luleå. Som doktorand har du en primär skyldighet att framgångsrikt fullfölja din forskarutbildning som avslutas med en doktorsexamen. En anställning som doktorand kan innehålla viss begränsad undervisning eller annat institutionsarbete, maxbeloppet för sådant arbete är 20 %.

MSCA COFUND-projektet PRISMAS erbjuder dig enastående möjligheter samt en stimulerande och inspirerande miljö för att utföra spetsforskning. Genom att stödja din rörlighet skapar det perfekta förutsättningar för att stärka ditt internationella nätverk. 

För ytterligare information om tjänsten, vänligen kontakta professor Nazanin Emami, +46 920-49 1939, nazanin.emami@ltu.se

För komplett platsannons vänligen besök ltu.se/ledigajobb

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLuleå Tekniska Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002841
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Luleå Tekniska Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Luleå. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Luleå Tekniska Universitet skickar du in din ansökan senast 2023-11-17.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade jobb

Doktorand, Bifångst av skyddade arter i fiske

Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till tjänsten som doktorand i Lysekil.

2023-11-24

Mer info

Doktorand (1-2 st.) vid avdelningen Molekylär Ytfysik och Nanovetenskap

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2023-11-16

Mer info

Doktorand i datadriven logistik

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Norrköping.

2023-11-20

Mer info