Doktorand i trä och bionanokompositer (MSCA COFUND project PRISMAS)

Publiceringsdatum: 2023-09-01

Vill du arbeta inom pedagogik-branschen? Luleå Tekniska Universitet är på jakt efter en skicklig doktorand och du kan vara rätt person för jobbet. Luleå Tekniska Universitet söker efter en ny anställd på heltid under 6 månader eller längre som är redo att ta sin karriär till nästa nivå.

Denna tjänst finns tillgänglig i Luleå som är tjänsteorten. Luleå Tekniska Universitet söker efter fler duktiga individer som vill arbeta som doktorand. De har just nu ett ledigt jobb som doktorand som kan vara av intresse för dig. Luleå Tekniska Universitet letar efter erfaren doktorand som kan ansluta till deras team. Sista ansökningsdag är tisdag den trettioförsta oktober 2023.


Jobbannons

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vi formar framtiden genom nydanande utbildningar och banbrytande forskningsresultat, och med utgångspunkt i den arktiska regionen skapar vi global samhällsnytta. Vår vetenskapliga som konstnärliga forskning och utbildning bedrivs i nära samarbete med internationella, nationella och regionala företag, offentliga aktörer och ledande universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,9 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 840 anställda och har 17 670 studenter.

De kommande åren investeras mångmiljardbelopp i Norrbotten och Västerbotten i stora projekt som syftar till ett mer hållbart samhälle nationellt så väl som globalt. Luleå tekniska universitet är involverat i flera av dessa högaktuella forskningsprojekt och den samhällsomvandling som följer. Vi har ett brett utbud av utbildningar för att matcha den kompetens som efterfrågas. Vi hoppas att du vill hjälpa oss att bygga framtidens hållbara företag och samhällen.

Avdelningen materialvetenskap är en del av Institutionen för teknikvetenskap och matematik som också ansvarar för utbildningen i civilingenjörsprogrammen för internationell materialteknik, och teknisk fysik. Inom avdelningen har vi många pågående projekt relaterade till hållbara material. Under det senaste årtiondet har metoder som baseras på avbildning med röntgenljus vuxit i betydelse och inom detta område vill vi fortsätta att växa.

PRISMAS – PhD Research and Innovation in Synchrotron Methods and Applications in Sweden – är ett nytt doktorandnätverk för att utbilda nästa generation av 40 ledande synkrotronexperter och samfinansieras av Horizon Europe MSCA COFUND-programmet.

Som PRISMAS doktorand kommer du att få chansen att bedriva spetsforskning inom ditt område och dra nytta av toppmoderna verktyg som kommer att ge attraktiva, framtida jobbmöjligheter inom akademin eller industrin. Dessutom blir du en del av att utforma framtiden för synkrotronteknologi och instrumentering och använda dessa för att tackla några av de viktigaste globala utmaningarna som världen står inför idag, samtidigt som du skaffar dig tvärvetenskaplig och tvärsektoriell kunskap. Som del av PRISMAS-programmet får du en unik upplevelse i form av en vistelse vid världens första 4:e generationens synkrotron, MAX IV i Lund, Sverige.

Med ett skräddarsytt utbildningsprogram, inklusive kurser för att stärka vetenskaplig och teknisk kompetens samt överförbara färdigheter, får du genom PRISMAS de färdigheter, kunskaper och kompetenser som behövs för att framgångsrikt uppnå din doktorsexamen.

Projektbeskrivning

Spunna filament baserade på nanofibrer av cellulosa är intressanta för hållbara kompositer. Dessa filament har en unik mikrotejpform vilket förväntas vara fördelaktig jämfört med traditionella cirkulära fibrer. Syftet med projektet är att studera hur de spunna filamenten kan fungera som strukturell förstärkning för polymerer, och förstå hur nanofibrernas unika struktur vid olika fukthalter och omgivningar påverkar de mekaniska egenskaperna. Detta görs genom experimentella studier med världsledande karaktäriseringsteknik, såsom in-situ (in-operando) WAXS och röntgentomografi vid MAX IV, kombinerat med modellering.

Som PRISMAS-doktorand kommer du att samhandledas av en strållinjeforskare vid MAX IV vilket ger dig tillgång till banbrytande synkrotronteknologier och instrumentering. Du kommer att tillbringa tre till tolv månader på MAX IV och samarbeta med vår industripartner Spinnova OY i Finland.

Arbetsuppgifter

En doktorandtjänst innebär både teoretiskt och praktiskt arbete. Som doktorand tränas du i vetenskapligt arbete i form av publicering av vetenskapliga artiklar i tidskrifter och vid nationella och internationella konferenser. Du läser även obligatoriska och frivilliga doktorandkurser. Dessutom kan du få möjlighet att prova på lärarrollen. Som forskare arbetar du som en neutral part i många sammanhang vilket ger en fantastisk möjlighet att lära sig att driva utmanande utvecklingsprojekt.

En plats i utbildningen innebär att du kommer få tillbringa 3-12 månader vid MAX IV synkrotron i Lund, Sverige. Ytterligare utbildningstid och/eller kortare vistelser kan ordnas i samråd med handledaren för forskningsprojektet. Dessutom kommer du att delta i internationella konferenser och periodiska projektmöten, genomgå utbildningar samt specialiserade kurser vid olika universitet för att komplettera dina kunskaper. Visst resande kommer att förekomma i samband med dessa aktiviteter.

Kvalifikationer

För att vara behörig enligt mobilitetsregeln för MSCA COFUND-programmet, får du inte ha bott i Sverige i mer än 12 månader, med arbete eller studier som huvudsaklig sysselsättning, under perioden 2020-10-30 till 2023-10-31. Senast anställningsdagen (2024-03-01) ska du ha genomgått kurser motsvarande minst 240 hp och ha avlagt examen i materialteknik, teknisk fysik, maskinteknik eller närliggande områden eller ha skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt, i Sverige eller utomlands. Av dessa bör minst 60 hp vara kurser på avancerad nivå relaterade till materialteknik, nanomaterial, materialmekanik, och/eller experimentell teknik. Erfarenhet av multidimensionell mätteknik och/eller röntgenteknik är meriterande. Sökande bör även ha goda kunskaper i engelska i tal och skrift.

För ytterligare information om specifik doktorandutbildning se studieplaner för forskarutbildning inom teknisk fakultet

Information

Tjänsten är på heltid, tidsbegränsad till fyra år med beräknad start 1 mars 2024. Antagning till doktorandutbildningen sker vid respektive universitet. Tjänstgöringsort: Luleå. Som doktorand har du en primär skyldighet att framgångsrikt fullfölja din forskarutbildning som avslutas med en doktorsexamen. En anställning som doktorand kan innehålla viss begränsad undervisning eller annat institutionsarbete, maxbeloppet för sådant arbete är 20 %.

MSCA COFUND-projektet PRISMAS erbjuder dig enastående möjligheter och en stimulerande och inspirerande miljö för dig att utföra forskning i framkant. Genom att stödja mobilitet ger projektet dig optimala förutsättningar för att stärka ditt internationella nätverk.

För mer information vänligen kontakta: Kristiina Oksman, Kristiina.oksman@ltu.se eller Fredrik Forsberg, Fredrik.forsberg@ltu.se

För komplett platsannons vänligen besök ltu.se/ledigajobb

Sista ansökningsdag: 31 oktober 2023

Referensnummer: 2825-2023

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLuleå Tekniska Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002841
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Luleå Tekniska Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Luleå. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Luleå Tekniska Universitet skickar du in din ansökan senast 2023-10-31.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade jobb

Doktorand (1-2 st.) vid avdelningen Molekylär Ytfysik och Nanovetenskap

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Linköping.

2023-11-16

Mer info

Doktorand för AI Factory i drift- och underhållsteknik

Luleå Tekniska Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Luleå.

2023-11-14

Mer info

Doktorand i teknikens didaktik

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Norrköping.

2023-11-14

Mer info