Doktorand i elektroniksystem med fokus på analoga integrerade kretsar

Publiceringsdatum: 2022-10-25

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vi formar framtiden genom nydanande utbildningar och banbrytande forskningsresultat, och med utgångspunkt i den arktiska regionen skapar vi global samhällsnytta. Vår vetenskapliga som konstnärliga forskning och utbildning bedrivs i nära samarbete med internationella, nationella och regionala företag, offentliga aktörer och ledande universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,9 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 815 anställda och har 19 155 studenter.

De kommande åren investeras mångmiljardbelopp i Norrbotten och Västerbotten i stora projekt som syftar till ett mer hållbart samhälle nationellt så väl som globalt. Luleå tekniska universitet är involverat i flera av dessa högaktuella forskningsprojekt och den samhällsomvandling som följer. Vi har ett brett utbud av utbildningar för att matcha den kompetens som efterfrågas. Vi hoppas att du vill hjälpa oss att bygga framtidens hållbara företag och samhällen.

Vid Institutionen för system- och rymdteknik har universitetet samlat forskning och utbildning inom elektroteknik, rymdteknik, data- och systemvetenskap. Vi utför forskning inom områdena elektroniksystem, maskininlärning och cyberfysiska system. Gruppen för elektroniksystem fokuserar på elektrodynamisk simulering, elektronikdesign och mätteknik. Forskningen och undervisningen som bedrivs är understödd av högkvalitativ infrastruktur med toppmoderna laboratorium för elektromagnetisk kompatibilitet, mikroelektronik och fotoakustik. Vi söker nu en doktorand som kan bidra till vår växande verksamhet.

Ämnesbeskrivning

Elektroniksystem omfattar elektronikdesign, mätteknik och elektromagnetisk kompatibilitet för styrning, övervakning och instrumentering av tekniska processer och system, med nära och bred anknytning till tillämpningar och tillämpad forskning.

Arbetsuppgifter

En doktorandtjänst innebär både teoretiskt och praktiskt arbete. Som doktorand tränas du i vetenskapligt arbete i form av publicering av vetenskapliga artiklar i tidskrifter och vid nationella och internationella konferenser. Du läser även obligatoriska och frivilliga doktorandkurser. Dessutom kan du få möjlighet att prova på lärarrollen. Som forskare arbetar du som en neutral part i många sammanhang vilket ger en fantastisk möjlighet att lära sig att driva utmanande utvecklingsprojekt.

Doktorandprojekt

Du kommer att utveckla integrerade kretsar (ASIC) riktade mot mätsystem i olika applikationer. Via vårt samarbete inom Europractice (https://europractice-ic.com/) har vi tillgång till såväl designverktyg som prototyper av ASIC från flera olika tillverkare. I vårt elektroniklaboratorium har vi tillgång till utrustning för såväl montage som uppmätning av prestanda på de kretsar och system som vi bygger. Viktiga parametrar i arbetet med våra kretsar är låg effektförbrukning, liten storlek, och bra prestanda. Ett aktuellt projekt är utveckling av enkretslösningar för övervakning av krafthalvledare, exempelvis i drivlinor för elbilar eller elflygplan. I detta arbete skall ett mätsystem för temperatur integreras på ett chip tillsammans med spole för effektöverföring och kommunikation. Principen är densamma som vid kommunikation med RFID, men med större utmaningar då hela enheten skall rymmas på en yta om någon kvadratmillimeter. Ett annat aktuellt applikationsområde är små satelliter. Vi har ett aktivt samarbete med kollegor inom ämnet rymdtekniska system, där målet är att utveckla mikro- och nanosatelliter i storlek under en kubikdecimeter. Dessa skall utrustas med olika sensorer, varvid integrerade kretsar kan komma att användas för att bygga exempelvis laddningsförstärkare.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är mycket motiverad till att utföra avancerad forskning inom området, både självständigt och i samarbete med gruppmedlemmar och våra samarbetspartners inom akademi och industri. Lämplig bakgrund är en civilingenjörs- eller masterexamen eller motsvarande inom elektroteknik, elektronik eller ett nära relaterat ämne. Den sökande skall ha mycket goda kunskaper i elektronik, erfarenhet av laborativt arbete med utvärdering och verifiering värderas högt. Tidigare erfarenhet av arbete med integrerade kretsar är värdefullt men ej ett krav. Den sökande skall vidare inneha grundläggande programmeringskunskaper. Den sökande skall ha god kommunikationsförmåga i skriftlig och muntlig kommunikation på engelska. Att behärska svenska är meriterande, då stor del av vår undervisning sker på svenska.

För ytterligare information om specifik doktorandutbildning se studieplaner för forskarutbildning inom teknisk fakultet.

Information

Anställning som doktorand är tidsbegränsad på 4 år, undervisning och annan institutionstjänstgöring kan tillkomma upp till 1 år. För mer information vänligen kontakta professor Jonny Johansson, 0920-49 1703 jonny.johansson@ltu.se.

Facklig företrädare:SACO-S Kjell Johansson, 0920-49 1529 kjell.johansson@ltu.se, OFR-S Lars Frisk, 0920-49 1792 lars.frisk@ltu.se

Ansökan

Vi ser helst att du söker befattningen via ansökningsknappen nedan där du bifogar personligt brev samt CV/meritförteckning och kopior av verifierade examensbevis. Var vänlig och märk din ansökan med referensnumret nedan. Både ansökan och examensbevis ska vara skrivna på svenska eller engelska.

Sista ansökningsdag: 30 november 2022

Referens nr:  4173-2022

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnLuleå Tekniska Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002841
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Luleå Tekniska Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Luleå. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Luleå Tekniska Universitet skickar du in din ansökan senast 2022-11-30.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade jobb

Doktorand i markens näringsomsättning med fokus på organiskt material

Sveriges Lantbruksuniversitet söker en person till tjänsten som doktorand i Uppsala.

2023-01-18

Mer info

Doktorand inom kritiska urbana studier med fokus på rättvisa och klimat

Chalmers Tekniska Högskola AB söker en person till tjänsten som doktorand i Göteborg.

2023-01-24

Mer info

Doktorand i programvaruteknik med fokus på kontinuerlig mjukvaruutveckling

Blekinge Tekniska Högskola söker en person till tjänsten som doktorand i Karlskrona.

2022-12-22

Mer info