Doktorand i programvaruteknik med fokus på kontinuerlig mjukvaruutveckling

Publiceringsdatum: 2022-12-22

Blekinge Tekniska Högskola är en av Sveriges tydligast profilerade högskolor, där samhällets digitalisering och hållbarhet står i fokus. Närhet är ett utmärkande drag för BTH; nära till näringsliv och samhälle, nära till studenterna och nära till högskoleledningen. Närheten till havet är också mycket påtaglig på båda våra campus, och staden såväl som bostadsområden finns inom bekvämt cykelavstånd. BTH står för kvalitet och nytänkande och vill upplevas som ett öppet, spännande och kreativt lärosäte. Vi utvecklar ny kunskap genom vår forskning, som oftast sker i samverkan med omgivningen och med en tillämpning i sikte. Forskningen bidrar till en hållbar framtid, såväl direkt genom forskningsresultat som indirekt genom våra forskarutbildade och genom en forskningsanknuten grundutbildning. För att nå våra mål krävs motiverade och engagerade medarbetare som ges förutsättningar att leverera forskning och utbildning av högsta möjliga kvalitet. Arbetsmiljö och jämställdhet är självklara frågor på agendan och vi strävar efter ständiga förbättringar. Låter det som din framtid?

Institutionen för programvaruteknik omfattar ca. 50 personer från 20 olika länder. Vår tradition inom programvaruteknik sträcker sig tillbaka till 1990 då vi startade Sveriges första utbildning inom området i samarbete med Ericsson. Institutionens forsknings- och utbildningsmiljö, SERL Sweden ‒ Software Engineering Research and Education Lab Sweden, har sedan dess expanderat och är nu positionerad som världsledande när det gäller forskning inom mjukvaruutveckling. Institutionen ansvarar för utbildningar i programvaruteknik från kandidatnivå upp till forskarnivå.

Arbetsbeskrivning

Tjänsten är en kombination av studier, industriell forskning och undervisning inom programvaruteknik. Fokus ligger på empirisk forskning med organisationer som utvecklar marknadsdrivna mjukvaruintensiva produkter och tjänster, särskilt hur kontinuerlig mjukvaruutveckling påverkar deras sätt att arbeta och deras metoder, principer och praxis.

Kontinuerlig mjukvaruutveckling betraktar programvaruutvecklingens "faser" inte som separata aktiviteter utan som pågående och sammanlänkade processer. En viktig aspekt av kontinuerlig utveckling är den omfattande användningen av data och återkopplingsslingor för att finjustera både utvecklingsprocesserna och mjukvaran.

Vår tradition av nära samarbete med industrin gör att vi förväntar oss att kandidaten kan förhålla sig till utmaningarna inom industriell mjukvaruutveckling, det vill säga med tidigare erfarenhet och bakgrund inom utveckling av marknadsdrivna produkter. Vi förväntar oss också att kandidaterna har tillräckliga kunskaper om dataanalys och verktyg för att utföra kvantitativ analys på industriell data.

Vi välkomnar särskilt kandidater med erfarenhet av att använda agila/lean-praxis, såsom DevOps, CI/CD, värdebaserad mjukvaruutveckling och expertis inom data- och evidensdrivna processförbättringar.

Behörighetskrav

För att anställas som doktorand krävs att den sökande är eller blir antagen till utbildning på forskarnivå.

Behörig att antas till utbildning på forskarnivå är den som avlagt examen på avancerad nivå inom tekniskt, matematiskt, eller naturvetenskapligt område eller som på annat sätt förvärvat kunskaper för att kunna tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå i ämnet.

Meriterande kompetenser och erfarenheter

Utöver kraven som beskrivs i arbetsbeskrivningen, behörighetskraven och bedömningskriterierna för anställningen, anses följande examina, kompetenser och erfarenheter meriterande:

 • Masterexamen eller civilingenjörsexamen i programvaruteknik, datavetenskap eller motsvarande. 
 • Dokumenterad yrkeserfarenhet inom mjukvaruutveckling.
 • Erfarenhet från näringslivet av att etablera, utvärdera och förbättra en organisations processer, praxis och principer för mjukvaruutveckling.
 • Kunskaper i evidensbaserade och datadrivna arbetssätt.
 • Goda färdigheter i dataanalys med statistiska metoder och verktyg.
 • Goda färdigheter i skriftlig och muntlig kommunikation på engelska. 

Tjänstgöringsort: Karlskrona.

Tjänstgöringsomfattning: 100%.

Varaktighet: Tidsbegränsad anställning i upp till 4 år forskningstid. I ett första skede omfattar anställningen ett år, varpå den förnyas med högst två år i taget under förutsättning att den individuella studieplanen följs. Anställningen får innehålla upp till 20% annan tjänstgöring varvid tiden kan förlängas till maximalt 5 år.

Tillträde: Enligt överenskommelse.

Sista ansökningsdag: 2023-03-31.

Din ansökan bör innehålla:

 • En redogörelse för din bakgrund och erfarenhet i de för tjänsten relevanta områdena.
 • En meritförteckning (CV).
 • Bevittnade kopior av betyg och examensbevis.
 • Kontaktuppgifter till två referenspersoner.
 • Det tidigaste datum då anställningen kan påbörjas.
 • En bilaga med befintliga publikationer (om relevant).
 • En länk till ditt examensarbete (senaste/högsta examen).

Du ansöker via vårt rekryteringssystem genom att klicka på knappen ”ansök”.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och anvisningarna.

Anvisningar till sökande finns på https://www.bth.se/om-bth/lediga-tjanster/#section-anvisningar-till-sokande.

BTH välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Vi arbetar aktivt för att ta tillvara de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten.

Vi har valt medier för denna rekrytering och undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare för rekryteringstjänster.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnBlekinge Tekniska Högskola
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021004011
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Blekinge Tekniska Högskola söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Karlskrona. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Blekinge Tekniska Högskola skickar du in din ansökan senast 2023-03-31.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Två doktorander - med fokus på rättvis urban och regional klimatomställning

Göteborgs Universitet söker två personer till tjänsten som doktorand i Göteborg.

2023-03-10

Mer info

Doktorand i experimentell fysik med fokus på rymdfysik

Umeå Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Umeå.

2023-02-02

Mer info

Doktorand i experimentell fysik med fokus på rymdfysik

Umeå Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Umeå.

2023-02-02

Mer info