Doktorand i meteorologi med inriktning mot vindenergi till havs

Publiceringsdatum: 2023-11-20

Letar du efter anställning inom pedagogik? Vill du ta steget att arbeta som doktorand hos Uppsala Universitet? Nu har du möjligheten. Vill du arbeta heltid hos Uppsala Universitet? Just nu letar de efter någon som vill ha en tjänst 6 månader eller längre.

Denna position är tillgänglig i Gotland. Om du letar efter en spännande karriär inom doktorand-branschen, har Uppsala Universitet just nu ett ledigt jobb som kan vara av intresse. Söker du efter en spännande karriär som doktorand? Sök jobbet hos Uppsala Universitet senast fredag den tjugonionde december 2023 och bli en del av deras team.


Jobbannons

Doktorand i meteorologi med inriktning mot vindenergi till havs

Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och mångsidigaste institution av sitt slag med en unik bredd.

Våra verksamheter är interdisciplinära och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära; geofysik; naturresurser och hållbar utveckling; mineralogi, petrologi och tektonik; paleobiologi och vindenergi. Genom att studera jordens historia förstår vi hur planeten har utvecklats och hur vår strävan mot en hållbar utveckling kan dra nytta av denna kunskap. Du hittar vår verksamhet både i Uppsala och på Gotland. Läs mer här: http://www.geo.uu.se

Enheten för vindenergi på Campus Gotland bedriver tvärvetenskaplig verksamhet inom planering, projektering, optimering av vindkraft och hållbar energiomställning. Verksamheten omfattar undervisning, forskning och samverkansprojekt. Utbildningen består av undervisning på campus och distans på grundläggande- och avancerad nivå inom vindkraftprojektering och hållbar energiomställning. Inom forskningen har vi en gedigen bredd och samverkar både nationellt och internationellt med aktörer inom akademi, offentlig sektor och industrin. Idag omfattar verksamheten cirka 25 personer med teknisk, natur- och samhällsvetenskaplig kompetens. Anställningen avser att stärka verksamhetens utveckling. Avdelningen kommer att växa ytterligare med sex doktorander inom vindkraftsområdet varav detta är en av dessa sex tjänster.

Avdelningen finns på Campus Gotland, ett internationellt campus mitt i världsarvsstaden Visby. Läs mer på avdelningens webbplats. https://www.geo.uu.se/forskning/vindenergi/

Arbetsuppgifter

Trender som större vindkraftsparker och större vindkraftsrotorer kräver högpresterande

modeller som simulering av large eddy simulations (LES) för att förutsäga och förstå de

underliggande aerodynamiska och meteorologiska fenomenen. Inom detta doktorandprojekt kommer du att ingå i en forskargrupp som fokuserar på strömningsmekanik kring enskilda vindkraftverk och hela vindkraftparker. Projektet handlar om utveckling av nya modelleringsmöjligheter för en etablerad numerisk modell. Huvudfokus kommer vara att utveckla, implementera och validera en lösare i en befintlig GPU inom ramverket för Lattice Boltzmann. Dessa nya modelleringsmöjligheter ska tillämpas på simulering av stratifierade atmosfäriska gränsskiktsflöden och dess interaktion för stora vindkraftsparker till havs.

Utöver arbetet med forskningsprojektet och forskarutbildningen kommer du att delta i andra aktiviteter inom enheten för Vindenergi. Dessa arbetsuppgifter kan bestå av undervisning och/eller administrativt arbete och kommer att vara upp till 20 % av arbetstiden.

Tjänsten är placerad på Campus Gotland (Visby, Sverige). Inom de 4 åren kommer doktoranden att ha en extern forskarvistelse på tre till sex månader vid Vattenfall i Hamburg, Tyskland.

Kvalifikationskrav

Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå inom meteorologi, fysik, teknik eller

motsvarande.

  • fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För anställning som doktorand krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till

forskarutbildning, där graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning är avgörande.

Kunskaper inom strömningsmekanik, turbulens och numeriska metoder är krav vid sidan om erfarenheter i användande av avancerade CFD-modeller samt programmering i objektorienterade språk. Vi ser gärna att du som söker tjänsten är självgående, flexibel, prestationsorienterad och besitter en hög samarbetsförmåga.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Önskvärt är att sökande har tidigare erfarenhet att utveckla avancerade beräkningsmodeller för strömningsdynamik (CFD). Särskilt meriterande är kunskap om Lattice-Boltzmann- metoden (LBM). Vidare är det meriterande om sökande har erfarenhet av högpresterande datoranvändning och utveckling av GPU-applikationer (med CUDA). Vi ser gärna att sökande har akademisk och/eller industriell erfarenhet inom vindkraftsområdet.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.https://regler.uu.se/?languageId=3

Ansökan ska innehålla ett brev som beskriver den sökandes kvalifikationer. Ansökningen bör även innehålla CV, kopior av diplom och intyg, avhandlingar och publikationer. Vi uppmuntrar dig att ge information om referenser och/eller bifoga ett rekommendationsbrev. 

Om anställningen 

Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 15 maj 2024 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Visby

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor och Enhetschef Stefan Ivanell, stefan.ivanell@geo.uu.se, eller +4618-471 83 60. 

Välkommen med din ansökan senast den 29 december 2023, UFV-PA 2023/4177. 

Om Campus Gotland: Uppsala universitet Campus Gotland erbjuder det bästa av två världar: det fullskaliga universitetets breda utbud och tyngd inom utbildning och forskning, och ett unikt småskaligt campus i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö. Campus Gotland utgör en knutpunkt för universitetets forskning och utbildning inom hållbarhet. Se hur det är att leva och bo på Gotland. https://gotland.com/flytta-hit/bo-och-leva/

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla 7 500 anställda och 54 000 studenter som med nyfikenhet och engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.

Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.

Om jobbet

Antal tjänster1
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnUppsala Universitet
LönFast månads- vecko- eller timlön
Omfattning6 månader eller längre
Organisationsnummer2021002932
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeDoktorand
YrkesområdePedagogik

Ansökan

Uppsala Universitet söker en person till denna tjänst som doktorand med placerings i Gotland. Om det låter intressant att arbeta som doktorand hos Uppsala Universitet skickar du in din ansökan senast 2023-12-29.

Källa: Arbetsförmedlingen

Till webb­ansökan »
Relaterade jobb

Doktorand inom kvantitativ logistik med inriktning mot elflyg

Linköpings Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Norrköping.

2023-10-26

Mer info

Doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot medicinsk kemi

Umeå Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Umeå.

2023-11-08

Mer info

Doktorand i kemi med inriktning mot molekylär geokemi

Umeå Universitet söker en person till tjänsten som doktorand i Umeå.

2023-09-04

Mer info