Doktorand i fysik

2019-08-09

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Institutionen för fysik vid Göteborgs universitet är lokaliserad i moderna lokaler på Chalmersområdet i Johanneberg och har cirka 80 medarbetare. Kommunikationsmöjligheterna är goda, både nationellt och internationellt. Forskningen är fokuserad inom ämnena atom- och molekylfysik, den kondenserade materiens fysik, spinntronik, komplexa system samt biofysik och genomförs i en internationell miljö med omfattande nationella och internationella samarbeten. Utbildningen på institutionen inkluderar undervisning på kandidat- och mastersprogram i fysik, fysik på lärarutbildningar och kurser i fysik som riktar sig till allmänheten. Fysikcentrum i Göteborg, ett nära samarbete med fyra andra institutioner inom den naturvetenskapliga fakulteten och Chalmers tekniska högskola, skapar en innovativ miljö för alla institutionens forskare och studenter.

 

Ämnesbeskrivning

Denna doktorandtjänst är knuten till projektet Optimal navigation strategies by plankton in turbulent flows, som stöds av Vetenskapsrådet. Målet med detta forskningsprojekt är att förstå fördelarna med de olika former och beteenden som används av plankton för att utföra viktiga mål och uppgifter (exempelvis överlevnad och parning) i en turbulent omgivning. Denna information är fundamental dels för att förutsäga förändringar i marina näringskedjor när omgivningen ändras, men också för tillämpningar inom vattenbruk, giftiga algblomningar samt bioreaktorer. För att nå målen analyserar vi modeller av plankton med hjälp av maskininlärning och med analytisk störningsräkning.

Arbetsuppgifter

Doktoranden kommer att utveckla och simulera modeller av plankton i turbulens. Genom att tillämpa maskininlärning (deep reinforcement learning) kommer doktoranden att finna effektiva navigationsstrategier för hur olika planktontyper bör agera utifrån stimuli för att uppnå önskvärda mål. Genom att jämföra dessa strategier med experimentell data kan doktoranden bidra till en ökad förståelse av plankton och till utvecklandet av förbättrade planktonmodeller. Doktoranden kommer att använda simuleringsdata av turbulens i samarbete med andra forskningsgrupper och simuleringar av förenklade modeller av turbulenta flöden.

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet.

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende högskolestudier på kandidat- och masternivå.

 

Ansökan

För fullständig annons se : https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb. Du ansöker om att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Ansökan

Du ansöker till jobbet som Doktorand hos Göteborgs universitet i Göteborg genom att kontakta företaget på något av följande sätt.

Göteborgs universitet
Origovägen 6B
40530 Göteborg

Till webb­ansökan